Lira turcească atinge noi minime după ce preşedintele Erdogan a anunţat că va expulza ambasadorii din 10 ţări vestice, printre care SUA, Germania şi Franţa

Autor: Alex Ciutacu 25.10.2021

Lira turcească s-a prăbuşit către noi minime luni dimineaţă, după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat că va expulza zece ambasadori din ţările vestice, potrivit FT.

Moneda se afla deja sub presiune după ce banca centrală a redus dobânzile săptămâna trecut, înregistrând o scădere de 2,8% faţă de nivelul de vineri.

Concret, luni dimineaţă paritatea era de 9,85 lire turceşti la un dolar american, odată cu deschiderea pieţelor din Asia. Evoluţia vine după ce liderul Turciei a anunţat că va forţa plecarea ambasadorilor din SUA, Germania, Franţa şi alte şapte state.

Pe parcursul zilei evoluţia nu a devenit una mai bună neapărat, iar la deschiderea pieţelor din Londra moneda se tranzacţiona la o paritate de 9,76 lire turceşti faţă de dolarul american, în contextul în care investitorii se tem de o nouă criză într-o ţară care deja se înstrăinează tot mai mult de ţările vestice.

Erdogan a semnalat săptămâna trecută că diplomaţii vor fi expulzaţi, după ce aceştia au semnat o declaraţie comună – publicată săptămâna trecută – prin care cer eliberarea lui Osman Kavala, om de afaceri şi filantrop.

Sâmbătă, preşedintele Erdogan şi-a reconfirmat decizia, anunţând că a ordonat ca aceşti ambasadori să fie etichetaţi drept persona non grata.

Cu toate aceastea, ambasadorii nu au primit până duminică noapte nicio notificare oficială de la autorităţile din Turcia.