Scădere de 1,5% pe acţiunile Manchester United, după o înfrângere usturătoare în campionatul intern. Declinul din ultima lună depăşeşte 22%

Autor: Eduard Ivanovici 25.10.2021

Acţiunile Manchester United (simbol bursier MANU), listate la Bursa din New York, au scăzut luni la ora 17:00 cu 1,5%, după ce echipa a suferit o înfrângere ruşinoasă cu rivalii de la Liverpool FC, care au câştigat derby-ul de pe Old Trafford cu 0-5.

Preţul unei acţiuni MANU a ajuns astfel la 15,9 dolari, în scădere cu 22,2% în ultima lună. Declinul este de 5,6% ultimele şase luni, ceea ce se traduce printr-o capitalizare de 2,6 miliarde de dolari.

Conform unui clasament realizat de Forbes, în ultimii 16 ani Manchester United a fost desemnată de 11 ori „cea mai valoroasă echipă de fotbal din lume”. În prezent, parteneriatul încheiat cu TeamViewer, o companie germană de software, valorează 325 de milioane de dolari de-a lungul unei perioade de cinci ani.

Proprietarul şi acţionarul majoritar al Manchester United este familia omului de afaceri Malcolm Glazer, mort în 2014. În 2020, an marcat de lipsa spectatorilor în tribune, pierderile nete ale clubului au depăşit 92,2 milioane de lire, iar datoriile nete au ajuns la 419,5 milioane de lire. Pierderile operaţionale au fost de 36,9 milioane de lire.

În urma problemelor provocate de pandemie, cluburile engleze i-au cerut managementului din cadrul Premier League, primul campionat de fotbal din Anglia, să creeze un fond în valoare de un miliard de lire sterline, pe care să îl poată accesa când au nevoie de cash. În mai, oficialii Premier League declarau că pierderile înregistrate de cluburi ajung la 2 miliarde de euro în ultimele două sezoane.

Între timp, English Football League, care guvernează cele trei campionate de sub Premier League, a negociat cu divizia de investiţii a asiguratorului american MetLife asupra unui pachet de finanţare de 117,5 milioane de lire.