ZF Investiţi în România! Georgian Marcu, Green Angels: Modificarea TVA-ului va duce la schimbarea mixului de apartamente

Autor: Bogdan Alecu 28.10.2021

Renunţarea la ideea unui plafon de TVA de 5% şi taxarea a doar ce depăşeşte suma de 450.000 de lei va duce la creşterea numărului de apartamente de trei sau patru camere vândute în piaţă, în condiţiile în care în prezent cele mai multe sunt cu una sau două camere.

„Noi aveam o lege cu privire la TVA, dar a fost suspendată. Acum avem o nouă propunere. Ar fi o soluţie mai bună deoarece ponderea apartamentelor de 4 camere a scăzut la 2% faţă de 12% în 2008. Acestea nu s-au mai încadrat în TVA-ul de 5%. Pe zona centrală sau ultra­centrală nu se mai încadrează nici cele de două camere într-un buget de 450.000 de lei, nici măcar în 100.000 de euro. această măsură ar fi una bună pentru piaţă şi ar schimba mixul de locuinţe construite. Nu avem nevoie numai de studiouri şi aparta­mente cu două camere, ci şi de cele de trei sau patru camere iar această măsură ar stimula construcţia aces­tora“, a spus Georgian Marcu, broker şi proprietar al companiei de con­sultanţă imo­biliară Green Angels,  în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. El a subliniat că în ultimul an a mai scăzut cererea pentru a locui lângă birou.

Centrul rămâne atractiv pentru cei care deţin bugetul necesar, însă aici o problemă este lipsa ofertei.

„În primele nouă luni ale acestui an avem cu 70% mai multe tranzacţii decât în perioada similară a anului trecut şi 60% mai multe livrări de locuinţe noi în Bucureşti şi Ilfov. Oferta mai mare a venit din mai multe locuinţe noi autorizate în anii trecuţi“, a subliniat Georgian Marcu.

„În ultimii ani am trecut printr-o reconversie a marilor platforme industriale care s-au transformat din industriale sau logistice în dezvoltări rezidenţiale. În zona ultracentrală piaţa dezvoltatorilor nu a ţinut pasul cu cerere.“

Pe de altă parte, în contextul în care dezvoltatorii obţin tot mai greu autorizaţiile, terenurile s-au scumpit şi nu există un orizont predictibil pentru situaţia PUZ-urilor, aceştia nu mai investesc în proiecte din zona centrală.

"Foarte mulţi au pus pe hold achiziţia de noi terenuri în zona centrală deoarece nu ştiu cum se vor autoriza de acum înainte. Avem PUZ-uri suspendate şi o cerere a municipalităţii de anulare a acestora iar perspectiva unui PUG nou nu avem mai devreme de trei ani. Cine cumpără astăzi un teren în zona centrală sau ultracentrală ar putea fi nevoit să aştepte 2-3-4 ani până când vor primi autorizaţiile necesare. Acest lucru va duce atât la un blocaj pe acest segment cât şi la o creştere accelerată a preţurilor", a spus Georgian Marcu.

În acest context, unele zone au înregistrat deja în Capitală creşteri de 10-15-20% a preţurilor, în condiţiile unei cereri tot mai mari şi a unei oferte tot mai mici.

"În Bucureşti avem atât creşteri de 3-5% cât şi de două cifre. La nivel general de piaţă vom avea 8-10% în acest an. Creşteri de două cifre au fost în zonele Dorobanţi, Floreasca, în general nordul şi centrul deoarece şi oferta este una redusă. Dezvoltatorii au mai avut o provocare mare anul acesta prin prisma creşterii materialelor de construcţii – fierul s-a dublat, lemnul la fel. Provocările au fost foarte mari aici", a subliniat Georgian Marcu.