TeraPlast, afaceri de 451 milioane de lei în primele nouă luni din 2021, în creştere cu 46% faţă de 2020. Profitul net ajunge la 30,6 milioane de lei, plus 41%: „Suntem în etapele finale de punere în funcţiune a fabricii de ambalaje biodegradabile”

Autor: Eduard Ivanovici 25.10.2021

Producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (simbol bursier TRP), cea mai performantă acţiune din indicele principal BET, a încheiat primele nouă luni ale anului cu o cifră de afaceri de 451 milioane de lei, în creştere cu 46% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2020, conform datelor publicate la Bursa de Valori Bucureşti.

EBITDA (veniturile înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare) a înregistrat un plus de 32%, de la 49 de milioane de lei la 64,5 milioane de lei. Între timp, profitul operaţional s-a majorat cu 37% la 50,5 milioane de lei, iar profitul net a avansat cu 41% la 43,3 milioane de lei.

„Am continuat dezvoltarea la nivel operaţional şi investiţional într-un ritm alert, deşi trimestrul trei a fost caracterizat de multe provocări la nivel de piaţă, provocări care ar putea continua şi în trimestrul IV din 2021”, spune CFO-ul Ioana Birta.

În primele trei trimestre din 2021, TeraPlast a reuşit să depăşească rezultatele înregistrate pe întreg exerciţiul financiar 2020, comparaţie care ia în calcul redimensionarea grupului în urma vânzării diviziilor de produse din oţel şi profile de tâmplărie. Astfel, cifra de afaceri este mai mare la nouă luni cu 14% faţă de tot anul 2020, iar EBITDA prezintă un avans de 18% faţă de întreg anul 2020.

„Suntem în etapele finale de punere în funcţiune a fabricii de ambalaje biodegradabile. Este o linie de business în care vedem un mare potenţial de creştere şi care, în acelaşi timp, alături de segmentul de reciclare, reprezintă angajamentul nostru pentru economia sustenabilă şi conservarea resurselor. Fabrica devine operaţională în următoarele săptămâni”, adaugă Ioana Birta, adăugând că TeraPlast îşi propune să devină unul dintre jucătorii majori ai pieţei de ambalaje biodegradabile din Europa Centrală şi de Est.

Acţiunile TRP s-au apreciat cu 266% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii totale în valoare de 577 de milioane de lei, societatea valorând în prezent 2,8 miliarde de lei. Astăzi, preţul unei acţiuni a crescut cu 0,78% la 1,28 lei.

„În ansamblu, ne-am păstrat trendul ascendent şi menţinem un ritm de creştere în procente cu două cifre, chiar şi pe fondul unor condiţii de piaţă mai puţin propice faţă de trimestrele anterioare. Decalarea unor proiecte de infrastructură, inclusiv întârzierile în recalcularea devizelor în funcţie de noile costuri ale materiilor prime sau cu forţa de muncă s-au propagat pe verticală pe piaţa construcţiilor, către toţi furnizorii şi toate companiile care activează în domeniul nostru” a adăugat Ioana Birta.

Climatul macroeconomic este dominat de incertitudini pe mai multe niveluri (costurile materiilor prime, preţurile la energie, politicile publice, lanţurile de aprovizionare supuse stresului) şi, în consecinţă, întreg mediul de business suportă riscuri pe termen scurt şi mediu, reiese din raportul financiar al TeraPlast.

„Având după 9 luni din 2021 o creştere cu 46% a cifrei de afaceri şi o majorare cu 41% a profitului net, probabil ne vom situa din nou printre performerii dinamicii rezultatelor financiare ale companiilor din cadrul indicelui principal al bursei de valori - BET”, a menţionat Lucian Anghel, membru al Consiliului de Administraţie TeraPlast.