Marinela Drăcea, CIROM: Este nevoie de investiţii de peste 700 mil. euro pentru instalaţii de captare a emisiilor de CO2 din producţia de ciment. În prezent, costurile cu energia într-o fabrică de ciment sunt de aproximativ 40% din totalul cheltuielilor operaţionale

Autor: Alina-Elena Vasiliu 26.10.2021

♦ Toate unităţile de producţie a cimentului din România s-au conformat cerinţelor şi au început deja să facă investiţii în vederea decarbonizării.

Piaţa cimentului din România are nevoie de investiţii puternice în decarbonizare, pentru a ajunge la o producţie eficientă şi pentru a reduce importurile, este de părere Marinela Dracea, preşedintele Patro­natului din Industria Cimentului, CIROM.

„Noi nu suntem competitivi, avem creşteri de preţ la energie, avem costuri mai mari de CO2 decât alte ţări din afara Uniunii Euro­pene, ceea ce conduce la creşterea importurilor. În S1/2021, 13% din ci­mentul consumat în România a venit din import“, potrivit Marinelei Dracea, în con­diţiile în care, în urmă cu cinci ani, pro­centul era de doar 3%. Estimările sunt ca această pondere să crească în perioada următoare.

„Importăm în general din ţări non-UE, care nu suportă aceleaşi costuri legate de emisiile de CO2. Cel mai mult, importăm din Ucraina, Turcia, dar şi din Republica Moldova.“