Cătălin Ene, Macro Suin: Produceam 50.000 de porci pe an şi acum avem ferma goală. Mergem spre 100% importuri de carne de porc, din cauza pestei porcine

Autor: Florentina Niţu 26.10.2021

În prezent, pesta porcină africană evoluează în 20 de ferme comerciale şi sunt afectate aproape 370.000 de animale.

Sectorul de creştere a porcinelor, impactat de la mijlocului anului 2017 de virusul pestei porcine africane, îşi continuă declinul pe fondul lipsei de interes al statului, 585 de focare evoluând în prezent în România, arată datele de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Din numărul total, 20 de focare sunt în ferme comerciale şi 3 focare în exploataţii comerciale de tip A, de peste cinci animale, şi afectează aproape 370.000 de porcine.

„În momentul de faţă, la nivel naţional, importăm 80% din carnea de porc pe care o consumăm şi mergem spre 100%, pentru că tot ce vine din import vine cu preţuri mici, deocamdată, şi cumpărătorii o preferă. Mai sunt foarte puţini producători în România, pentru că pesta porcină africană ne-a ucis animalele, la majoritatea. Noi, produceam 50.000 de porci pe an şi acum avem ferma goală“, spune Cătălin Ene, administrator al complexului de creştere a porcilor Macro Suin.