ZF Live. Rareş Măcinică, managing partner, Mayanna Consulting Group: Costurile de transport din China au crescut chiar şi de şase ori. Cele mai afectate vor fi companiile mici

Autor: Mara Rolea 26.10.2021

Rareş Măcinică, managing partner, Mayanna Consulting Group, companie de consultanţă de pe piaţa locală, spune că preţurile de transport a mărfurilor venite din China au crescut chiar şi de şase ori. Majorările costurilor de transport vor afecta cel mai tare companiile mici şi mijlocii din economie, neavând o putere de negociere precum firmele de mari dimensiuni.

„Dacă ai o marfă de 30.000 de euro şi ai plătit 2.000 de euro transportul acum doi ani, acum ai aceeaşi marfă şi plăteşti 12.000 de euro transportul, ceea ce automat îţi urcă costul final al produsului. Problema mare este de disponibilitate pentru transport, dacă vrei să iei un container şi nu există spaţiu, trebuie să aştepţi, chiar dacă oferi mai mult“, spune Rareş Măcinică, managing partner, Mayanna Consulting Group, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Mărfurile din China ajung mai greu în restul lumii în această pe­rioadă, iar acest lucru se întâmplă în principal din cauza repornirii activităţii în multe ţări din lume, dar şi a creşterii cererii. China a fost una dintre cele mai afectate ţări la înce­putul pandemiei, iar multe sectoare economice s-au închis pentru a putea fi rezolvată problema sanitară.