Marinela Drăcea, CIROM: Ca să construieşti o instalaţie de captare a emisiilor de CO2, îţi trebuie peste 100 mil. euro per fabrică de ciment

Autor: Alina-Elena Vasiliu 26.10.2021

Piaţa cimentului din România are nevoie de investiţii puternice în decarbonizare, pentru a ajunge la o producţie eficientă şi pentru a reduce importurile din ţările care produc poluând mai puţin, este de părere Marinela Dracea, preşedintele Patronatului din Industria Cimentului CIROM.

„Ca să construieşti o instalaţie de captare a emisiilor de CO2, investiţia este de peste 100 de milioane de euro per fabrică. Noi avem şapte fabrici, deci ar fi nevoie de peste 700 de milioane de euro doar pentru astfel de instalaţii, bani care ar trebui investiţi în parteneriat de jucătorii privaţi şi de stat.“

În prezent, costurile cu energia într-o fabrică de ciment sunt de aproximativ 40% din totalul cheltuielilor operaţionale. Toate unităţile de producţie a cimentului din România s-au conformat cerinţelor şi au început deja să facă investiţii în vederea decarbonizării.

„Din păcate, autorităţile nu au introdus decarbo­ni­zarea industriei ca o prioritate în PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă - n. red.). Sunt bani prevăzuţi pentru eficientizare energetică, dar nu ţintit pentru sectorul construcţiilor“, mai spune Marinela Dracea.