Contzilla.ro: Pe durata vacanţelor şcolare părinţii nu pot beneficia de zile libere plătite în baza OUG 110 din 2 octombrie 2021

Ziarul Financiar 26.10.2021

Ordonanţa de urgenţă nr. 110 din 2 octombrie 2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinţilor şi altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2care a intrat în vigoare începând cu 4 octombrie 2021, prevede clar că acordarea de zile libere unuia dintre părinţi se aplică pe perioada stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului şcolar 2021-2022, fără a se include vacanţele, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, unde aceştia sunt înscrişi.

Prevederile acestei ordonanţe de urgenţă se aplică tuturor angajaţilor din sectorul public şi privat.

Aşadar, pe perioada vacanţelor şcolare, părinţii nu pot primi zile libere plătite, în forma actuală a ordonanţei.

Ordonanţa mai precizeaza ca prin limitarea sau suspendarea activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică a copiilor în unităţile de învăţământ se înţelege reducerea frecvenţei participării copiilor la cursurile şcolare desfăşurate în unităţile de învăţământ şi utilizarea tehnologiei şi internetului sau a altor modalităţi alternative de educaţie pentru realizarea activităţilor prevăzute la art. 262 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în contextul epidemiologic determinat de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Ca alternative pentru supravegherea copiilor în această perioada există : munca de acasa, telemunca, concediul de odihnă, concediul fără plată, în funcţie de îndeplinirea anumitor condiţii.