Cea mai mare companie de e-commerce şi serviciile secrete bat palma: Amazon încheie un acord cu agenţiile de spionaj din Marea Britanie, va găzdui materiale ultrasecrete

Autor: Dorin Oancea 26.10.2021

Cele trei agenţii de spionaj din Marea Britanie au încheiat un contract cu AWS, divizia de cloud computing a Amazon, pentru a găzdui materiale clasificate, în cadrul unui acord menit să stimuleze utilizarea analizei de date şi a inteligenţei artificiale pentru spionaj, anunţă Financial Times.

Contractul de cloud încheiat de GCHQ, MI5 şi MI6 cu grupul tehnologic american vizează accelerarea analizelor, dar este susceptibil să stârnească preocupări legate de suveranitate, având în vedere că o cantitate mare din cele mai secrete date ale Regatului Unit va fi găzduită de o singură companie americană de tehnologie.

Acordul, estimat de experţii din industrie ca fiind în valoare de 500 de milioane de lire sterline până la 1 miliard de lire sterline în următorul deceniu, a fost semnat în acest an, potrivit a patru persoane familiarizate cu discuţiile. Cu toate acestea, detaliile sunt păstrate cu mare grijă şi nu vor fi făcute publice.

Deşi AWS este o companie americană, toate datele agenţiilor vor fi păstrate în Marea Britanie, potrivit celor care au cunoştinţă de acest acord. Amazon nu va avea acces la informaţiile deţinute pe platforma cloud, au precizat persoanele respective.

Jeremy Fleming, directorul GCHQ, a declarat anterior că utilizarea inteligenţei artificiale se va afla "în centrul" transformării agenţiei sale pentru a menţine ţara în siguranţă, în timp ce spionajul trece în era digitală.

Noul serviciu cloud - conceput pentru a găzdui în siguranţă informaţii strict secrete - va permite spionilor să partajeze mai uşor datele din locaţiile de teren din străinătate şi să utilizeze aplicaţii specializate, cum ar fi recunoaşterea vocală, care poate "detecta" şi traduce anumite voci din înregistrări. De asemenea, va permite GCHQ, MI5 şi MI6 să efectueze căutări mai rapide în bazele de date.

Deşi acordul este o premieră de acest gen pentru Marea Britanie, aparatul de securitate britanic este în urma colegilor săi din SUA în ceea ce priveşte utilizarea serviciilor comerciale de cloud. CIA a semnat primul său contract de cloud de 600 de milioane de dolari cu AWS în 2013, în numele tuturor agenţiilor de informaţii din SUA. Serviciul a fost îmbunătăţit anul trecut în cadrul unui nou contract cu un consorţiu format din AWS, Microsoft, Google, Oracle şi IBM.

Amiralul Mike Rogers, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA, a declarat că trecerea la stocarea în cloud i-a ajutat pe ofiţerii de informaţii să găsească potenţiali suspecţi. "Ne oferă rapiditate, ne oferă flexibilitate şi, prin posibilitatea de a agrega mai multe date, creşte posibilitatea de a identifica acel ac în carul cu fân", a spus el.

Decizia Marii Britanii de a contracta o companie americană i-a surprins pe unii experţi. "Suveranitatea contează şi există un motiv pentru care, din punct de vedere istoric, tehnologia de securitate a fost întotdeauna construită şi întreţinută la nivel intern", a declarat un veteran în domeniul securităţii. Iniţial, GCHQ a dorit să găsească un furnizor britanic de cloud, dar a devenit clar în ultimii ani că firmele naţionale nu vor putea oferi nici amploarea, nici capacităţile necesare, au declarat două persoane familiarizate cu această afacere.