ZF Live. Adrian Vascu, senior partner, Veridio: Companiile amână planurile de investiţii din cauza efectelor creşterii preţurilor şi a dobânzilor

Autor: Ramona Cornea 28.10.2021

„Suntem într-o perioadă de final de sevraj. Am trăit anul trecut cu nişte diverse înlesniri, amânări la plata ratelor, tipăriri de monede, exces de cash în piaţă, s-au cumpărat active şi acum se termină visul şi oamenii se confruntă cu aceste realităţi.“

Adrian Vascu, senior partner în cadrul companiei de consultanţă Veridio, afirmă că a văzut cazuri de com­panii care amână planurile de investiţii din cauza creşterii preţurilor la energie şi a creşterii dobânzilor.

„Da, am văzut companii care amână planurile de investiţii din cauza efectelor creşterii preţurilor la energie, creşterile dobânzilor care se anunţă. Suntem într-o perioadă de final de sevraj. Am trăit anul trecut cu nişte diverse înlesniri, amânări la plata ratelor, tipăriri de monede, exces de cash în piaţă, s-au cumpărat active şi acum se termină visul şi oamenii se confruntă cu aceste realităţi“, a declarat Adrian Vascu în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Facturile la energie au crescut puternic pentru consumatorii din România. Mai mult, la începutul lunii octombrie, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis majorarea dobânzii cheie la 1,5% pe an, majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an şi creşterea ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 2% pe an. Rata dobânzii de referinţă este o bază pentru precum credite ipotecare, descoperiri de cont şi alte tranzacţii financiare.