ALRO, cel mai mare consumator de energie din România: Bursa de energie nu funcţionează, aşa că traderii au putut crea o bulă speculativă. Impactul este semnificativ. Felul de funcţionare a bursei de energie OPCOM a fost în sine un element care a dus la creşterea fără precedent a preţurilor, spune Marian Năstase, preşedintele consiliului de administraţie

Autor: Roxana Petrescu 27.10.2021

În faţa unei astfel de anomalii, compania nu a putut să facă altceva decât să accelereze planurile din zona de producţie proprie de electricitate.

Grupul ALRO Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, a înregistrat pierderi de circa 48 mil. lei în primele şase luni din 2021, comparativ cu un profit de 253,6 mil. lei raportat în perioada similară a anului trecut, în timp ce vânzările consolidate au atins 1,53 mld. lei, în creştere cu 13% faţă de S1/2020. Pentru ALRO, 40% din costuri sunt cele cu energia, reprezentanţii companiei descriind situaţia actuală din piaţă ca fiind o „anomalie“.

„Preţurile prohibitive ale energiei electrice au avut un impact semni­ficativ asupra rezultatelor noastre financiare, în primul semestru al acestui an grupul ALRO înregistrând o pierdere netă de 48 de milioane de lei, în ciuda cererii ridicate de alu­miniu şi creşterii cotaţiilor alumi­niului pe bursa de metale de la Londra“, spune Marian Năstase, preşedintele consiliului de admi­nistraţie al ALRO.

Dacă în primul trimestru al anului gazul natural se tranzacţiona pe bursa de la Viena, CEGH, cu 18 euro pe MWh, preţul pentru primul trimestru al anului viitor este de 93 de euro pe MWh. Pe partea de energie electrică, anul a debutat cu un preţ spot de 56 de euro pe MWh, iar luna trecută a ajuns la 134 de euro pe MWh. Mai departe, tona de CO2 se tranzacţio­nează cu 63 de euro în primul trimestru din 2022, dublu faţă de primul trimestru din 2021. Acesta fiind contextul de tranzacţionare, scumpirile adevărate, pentru toate resursele, abia acum încep, cred specialiştii din piaţă. Dincolo de contextul internaţional însă, pe plan local a mai fost un factor care a susţinut creşterea fără precedent a preţului energiei.