Companiile, la risc din cauza valului 4. „Fiecare angajat are rolul lui în producţie. Dacă se îmbolnăvesc angajaţii, nu mai putem produce“. Proprietar de fabrică: Am ajuns să avem 70% din angajaţi vaccinaţi, am dat dispoziţie să prezinte certificat verde sau test negativ de la 1 noiembrie ca să prevenim îmbolnăvirea şi blocarea producţiei

Autor: Mirabela Tiron 27.10.2021

♦ Autorităţile nu au instituit un nou lockdown, susţinând că astfel ajută economia, însă managerii de fabrici trebuie să gestioneze singuri situaţia sanitară din companii pentru a nu ajunge în situaţia de a închide pentru că nu mai au angajaţi sănătoşi.

Dacă România va continua să înregistreze zilnic mii de noi cazuri de COVID-19 şi sute de decese, economia se va bloca în anumite do­me­nii pentru  că firmele nu vor avea cu cine să mai lucre­ze, sus­ţine un ofi­cial din Co­misia de sănătate. Au­to­rităţile vor să prevină dezastrul din sănătate doar prin introducerea obliga­ti­vităţii certificatului verde. Spre comparaţie, Letonia a instituit carantina imediat cum numărul de cazuri de COVID-19 a crescut.

Firmele instituie propriile meca­nis­me de protecţie pentru a evita infec­tarea anga­jaţilor. În unele fabrici s-a redus programul de lucru, s-a introdus munca în mai mul­te ture şi chiar li se so­li­ci­tă anga­ja­ţilor să vi­nă cu cer­ti­fica­tul ver­de sau cu test ne­ga­tiv pen­tru ca sec­ţiile să nu fie închise.  

„Am luat toate mă­surile pen­tru a preveni infectarea an­gajaţilor şi pentru a evita focare de infecţie pentru că altfel riscam să se blocheze procesul de producţie. Fiecare angajat are rolul lui în producţie. Dacă se îmbolnăvesc angajaţii, nu mai putem pro­duce. Am introdus munca în două schim­buri până în iunie anul acesta, iar acum am dat dispoziţie ca de la 1 noiembrie an­gajaţii să vină la mun­că doar cu certifi­ca­tul verde sau cu test ne­gativ săptămânal făcut pe cheltuiala pro­prie. Acum avem 70% din angajaţi vac­cinaţi“, a spus Nicolae Ciuleac, proprie­tarul Carniprod, unul dintre cei mai mari proce­sat­ori de carne de pe plan local, care are 400 de angajaţi.