Videoconferinţa ZF AmCham România - Guvernanţa Corporativă – de la buzzword la pilon strategic pentru dezvoltarea sustenabilă. Ana Maria Mihăescu, independent non-executive director, NEPI Rockcastle / Raiffeisen Bank / Medlife: Odată cu pandemia a venit şi o presiune adiţională asupra companiilor să devină mult mai transparente

Autor: Ramona Cornea 27.10.2021

Odată cu pandemia a venit şi o presiune adiţională  asupra companiilor să devină mult mai transparente, crede Ana Maria Mihăescu, independent non-executive director în cadrul NEPI Rockcastle, Raiffeisen Bank  şi Medlife.

”Un proces care accelerează foarte mult trecerea de la capitalismul de tip shareholder la cel de tip stakeholder este un aspect pozitiv al pandemiei. Odată cu pandemia a existat o presiune adiţională asupra boardurilor din companii listate sau nelistate, dar mai ales asupra celor listate, să devină mult mai transparente. Listarea este un procedeu, un instrument prin care orice societate comercială vrea să îşi îmbunătăţească accesul la capital. Odată cu această creştere a accesului la finanţare, acele societăţi se obligă să fie mult mai transparente şi să accepte monitorizarea standardelor pe care le-au acceptat în momentul listării. Acest lucru ajută societăţile şi ajută şi investitorul, este o parte importantă din procesul de sustenabilizare a economiei”, a declarat Ana Maria Mihăescu în cadrul ediţiei a doua a videoconferinţei ZF AmCham România - Guvernanţa Corporativă – de la buzzword la pilon strategic pentru dezvoltarea sustenabilă.

Ce a mai declarat Ana Maria Mihăescu în cadrul videoconferinţei:

·        Pentru orice membru independent al unui board, răspunderea este faţă de binele societăţii la care s-a angajat. Atunci când ştii că răspunderea ta este şi faţă de comunitate, şi faţă de angajaţi, şi faţă de acţionar îţi poţi păstra independenţa mai mult de şase luni.

·        În acestă zonă, când suntem în plin proces de a convinge cât mai multe companii că societăţile sustenabile sunt profitabile sau pot fi şi profitabile, green washing-ul poate să fie instrumentul folosit.

·        Dacă nu eşti etic, toate celelalte valori sunt redundante, nu ai ce să faci.

·        Am observat o schimbare în bine atât la societăţile de pe pieţele internaţionale, cât şi la cele de pe Bursa de Valori Bucureşti, văd tot mai multe femei care conduc comitete grele ale board-urilor.  Aceasta este schimbare pe care o văd eu în ultimii trei ani în board-urile în care particip.