Videoconferinţa ZF AmCham România – Guvernanţa Corporativă – de la buzzword la pilon strategic pentru dezvoltarea sustenabilă, ediţia a 2-a Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte: Tendinţa generalizată pe zona de ESG porneşte de la marile companii, în special companiile listate. În cele din urmă, aceasta se va translata în reguli pe care le vor aplica cu toţii

Autor: Alexandra Matei 27.10.2021

Tendinţa generalizată în ceea ce priveşte zona de ESG – environmental, social, governance, susţine Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte, porneşte de la marile companii, în principal, cele listate la bursă, care ajung să meargă pe acest drum datorită investitorilor instituţionali şi statutului lor.

În timp, însă, crede ea, acest trend global va ajunge şi în companiile mai mici, se va traduce printr-un regulament comun şi, cel mai probabil, va crea un nou job, cum ar fi cel de chief sustainability officer.

„Această tendinţă generalizată pe zona de ESG porneşte de la marile companii, vorbim în primul rând de companiile listate. Cred că acest tăvălug al ESG va prinde zona companiilor, pornind cu cele mari, care sunt conduse pe acest drum mult mai devreme de către marii investitori instituţionali. În cele din urmă, acestea se vor translata în reguli pe care le vor aplica cu toţii. În prezent, vorbim despre o directivă care se aplică doar societăţilor listate şi companiilor cu peste 500 de angajaţi. Însă, tendinţa este clară. Atunci când pornim la drum cu un astfel de proces, apare chiar o schimbare de mindset. Cred că nu peste foarte mult timp va apărea un nou job, cel de chief sustainability officer. Nu cred că se mai poate vorbi despre e o raportare formală, ci este o raportare la care participă foarte mulţi oameni din companie, din consultanţă, este un proces destul de laborios care o să ajungă la fel de important ca raportările financiare cu care suntem deja obişnuiţi”, a spus Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte, în cadrul Videoconferinţei ZF AmCham România – Guvernanţa Corporativă – de la buzzword la pilon strategic pentru dezvoltarea sustenabilă, ediţia a 2-a.