Afaceri de la Zero. Trei antreprenori au pornit în 2020 Grădiniţa Ama în Craiova după o investiţie de 90.000 de euro

Autor: Georgiana Mihalache 28.10.2021

♦ În prezent sunt 35 de copii înscrişi în cadrul grădiniţei care foloseşte metoda educaţională Reggio Emilia, prin care se implică şi comunitatea în devenirea copiilor.

Loredana Coman, alături de sora şi cumnatul său Roxana şi Bogdan, a pornit în 2020 pe drumul antre­prenoriatului, deschizând Gră­diniţa Ama în Craiova. Când oa­me­nii îşi protejau economiile în plină pan­demie, cei trei antreprenori au pus la bătaie 90.000 de euro în des­chi­derea şi amenajarea businessului, pornit din dorinţa de a răspunde nevoii de educaţie.

„Îmi doream o grădiniţă încă de când eram educatoare şi am început să lucrez cu copiii. Învăţământul a primit un restart în 2020 şi am avut suficient curaj să începem în plină pandemie cu tot avântul şi încre­derea. Eu timp de 15 ani am lucrat în domeniul educaţiei, am fost educa­tor, învăţător, coordonator educa­ţio­nal, director de şcoală primară şi de gră­diniţă“, a po­ves­tit Loredana Coman.

Sora şi cumnatul ei lucrează în ma­nage­ment de pro­iec­te şi se ocu­pă astfel şi de pro­priul business, însă de la distanţă, locuind în prezent în Germania.

Loredana Coman spune însă că fiecare membru al echipei are sarcinile trasate şi are tot sprijinul familiei pentru deciziile legate de business.

„Am ales Craiova pentru că ne-am dat seamă că în provincie mediul educaţional nu este încă atât de bine dezvoltat şi încă nu răspunde nevoilor. Este o nevoie ca lucrurile să se schimbe în ceea ce înseamnă pregătirea pre-şcolarilor şi a şcolarilor mici astfel încât să poată ajunge la un nivel care să asigure mai multe competenţe, deprinderi, dar şi un mod mai sănătos de dezvoltare“, a mai explicat Loredana Coman.

Iar spaţiul educaţional este creat astfel încât copiii să petreacă mult timp în natură, în aer liber, curtea grădiniţei având o suprafaţă de 1.200 mp. În prezent sun35 de copii înscrişi, de la 3 ani porneşte vârsta de la care pot ajunge în cadrul Grădiniţei Ama. Părinţii plătesc în jur de 500-550 euro pe lună, iar programul poate fi de la 8 la 13 sau de la 8 la 17, în funcţie de nevoile copilului.

„Lucrăm cu o coerenţă pe care o aplicăm prin Reggio Emilia, o metodă de lucru bazată pe interacţiunea copiilor, pe a avea experienţe concrete de a se dezvolta prin senzorial, texturi diferite, lumini şi umbre, gusturi, sunete. Este vârsta la care copilul are o sete foarte mare de a cunoaşte lucrurile. Copiii trebuie să exploreze până la vârsta începerii şcolii, să descopere prin a face, prin a interacţiona cu cei din jurul lui“, a mai explicat Loredana Coman.

Acum sunt nouă angajaţi în cadrul Grădiniţei Ama, iar planurile sunt de dezvoltare. Părinţii află de grădiniţă prin intermediul platformelor de social media, dar, mai nou, funcţionează foarte bine recomandările altor părinţi care au deja copiii înscrişi la Ama.

„Un alt aspect al metodei Reggio Emilia este faptul că se bazează foarte mult pe comunitate, care pe noi ne-a ajutat foarte mult. Noi avem parteneriate cu instituţii de cultură din Craiova, cu instituţii de sport, artă, dar inclusiv mici firme care se preocupă să ne furnizeze materiale. Acest lucru înseamnă că nu numai părinţii sunt coştienţi de cât de bine este pentru un copil să fie crescut prin exemplul adultului. Copiii nu pot să crească doar cu ce îi înveţi în grădiniţă şi la şcoală, trebuie să vadă în jurul lor exemple de comportamente, modele de urmat“, a mai povestit Loredana Coman.

În 2021 din perspectivă financiară, Grădiniţa Ama urmează să ajungă la break even, iar planurile de dezvoltare urmăresc inclusiv deschiderea unei noi grădiniţe, tot într-un oraş de provincie. În plus, şi cei doi fondatori care sunt în Germania în prezent se gândesc la o posibilă întoarcere în ţară.

„Într-un astfel de context, cu atâtea restricţii, este singura variantă în care cei mici nu sunt privaţi de bucuria unei copilării normale. Tot în Craiova vrem să deschidem, deşi nu excludem varianta unui alt oraş, provincia are nevoie să primească un boost de diversitate“, a concluzionat Loredana Coman.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.