OMV Petrom: Se fac presiuni asupra OMV să scape de compania românească?

Autor: Catalina Apostoiu 29.10.2021

Compania românească Petrom, deţinută de OMV, este considerată copilul (adoptiv) problemă al  colosului austriac de petrol, gaze şi rafinare. Dar şi OMV este un părinte problemă, cu divizii severe afectate şi care a trecut printr-o schimbare a conducerii, de la care este aşteptată o revizuire a strategiei de afaceri.

Cum Petrom va trebui în vreun fel sau altul să facă parte din noua strategie, locul pentru speculaţii este larg deschis. Un ziar austriac a pus ieri problema intrării în ecuaţia parentală a grupului polonez PKN Orlen, pus hotărât pe expansiune şi care a fost interesat în trecut de Petrom şi de activele OMV. Polonezii s-au arătat surprinşi de ce scrie presa austriacă şi spun că nu au discutat nimic cu OMV legat de achiziţia Petrom.

Compania poloneză de rafinare PKN Orlen nu este în discuţii cu firma austriacă OMV cu privire la achiziţionarea de active deţinute de aceasta în România, a declarat Robert Sleszynski, director M&A în cadrul PKN Orlen, potrivit biznes.pap.pl. OMV deţine Petrom în România.

Anunţul oficialului polonez a venit după ce cotidianul austriac Kurier a scris că Orlen ar putea lua în considerare depunerea unei oferte de cumpărare de acţiuni la Petrom.

„Am fost foarte surprins să citesc articolul de astăzi. România a fost întotdeauna interesantă pentru noi din perspectivă geografică şi potenţial de piaţă, aşa că o analizăm în ceea ce priveşte potenţialele oportunităţi, dar activele miniere de acolo nu sunt interesante pentru noi. Nu purtăm discuţii cu OMV pe tema achiziţiilor de active de acolo“, a declarat Sleszynski.

Potrivit cotidianului austriac Kurier, o sursă din România a declarat că PKN Orlen a formulat o ofertă pentru pachetul majoritar de acţiuni deţinut de OMV în cadrul companiei Petrom.

KPN Orlen a depus deja o ofertă pentru achiziţia benzinăriilor OMV din Germania, iar la începutul acestui an a anunţat că analizează preluarea a 120 de benzinării din Slovenia, scoase la vânzare de OMV.

„Analizăm toate ofertele care apar în regiune“, declara la acea vreme Patrycia Klarecka, membru al boardului PKN Orlen.

Anul trecut, KPN Orlen anunţa că analizează oportunităţi de expansiune în România. Oficialii companiei s-au întâlnit cu reprezentanţi ai guvernului român pentru identificarea de potenţiale oportunităţi de business pe piaţa locală.

Petrom este parte a noii strategii a OMV, care urmează a fi anunţată către finalul acestui an şi prezentată pieţei de capital în primul trimestru al anului viitor, potrivit Kurier.

Viitorul companiei austriece de stat va depinde de aceasta. Tensiunile din interiorul companiei au mai scăzut sub conducerea noului CEO Alfred Stern, însă nu şi pe segmentul downstream.

Pe plan intern, există speculaţii că segmentul va fi fuzionat din nou, după ce acesta fusese împărţit de Seele în Refining şi Marketing & Trade.

În industrie există de asemenea speculaţii privitoare la o posibilă împărţire a OMV între sectorul tradiţional al petrolului şi gazelor şi cel al produselor chimice şi plastice, scrie Kurier.

Cât priveşte PKN Orlen, ministerul polonez al activelor de stat anunţa în primăvară că PKN Orlen, PGNiG şi Grupa Lotos au confirmat structura fuziunii pe care o au în vedere, potrivit Reuters.

„Planul de fuziune vine ca reacţie a celor trei companii în faţa provocărilor viitoare, facilitând adaptarea acestora la schimbări fără precedent pe piaţă. Rivalele europene ale acestora au reacţionat deja în faţa acestor provocări, prin consolidare“, declara la acea vreme Jacek Sasin, vicepremier şi ministru al activelor de stat.