Cum a ajuns Timişoara să facă frigul: prioritatea Colterm a fost schimbarea şefilor în plină criză a gazului. Producătorul nu are nici măcar cărbunii asiguraţi

Autor: Roxana Petrescu 29.10.2021

Prioritatea Colterm, compania care ar fi trebuit să asigure căldura în Timişoara, aflată în subordinea Consiliului Local, a fost să-şi schimbe managamentul în septembrie, perioada în care gazul galopa spre recorduri imposibil de imaginat. Dincolo de lipsa unor soluţii pentru achiziţia gazului, conducerea companiei nu s-a asigurat nici măcar de existenţa unor contracte de back-up pe cărbuni.

„Asta a fost prioritatea, să fie schimbată toată echipa de conducere, inclusiv pe partea de producţie“, spune Emil Şerpe, fostul director general al Colterm. De altfel, la nivelul României, ca ţară, prioritatea a fost lupta pentru putere, organizarea congresului PNL sau demiterea guvernului, nicidecum gestionarea pandemiei sau pregătirile de iarnă.

Acum însă Dominic Fritz, primarul Timişoarei, unul dintre cele mai bogate oraşe din România, a doua ţară producătoare de gaze din UE, îi imploră pe furnizorii străini să aibă umanitate, după un an de zile în care a fost incapabil să găsească o soluţie pentru căldura oraşului său. Faptul că în România, locuitorii marilor oraşe fac frigul, în timp ce gazul stă îngropat în Marea Neagră şi cărbunele nescos din motive birocratice arată perfect haosul din domeniul energetic local, unde numirile politice sunt modul de funcţionare, iar investiţiile sunt inexistente de 30 de ani de zile.

La Colterm, din septembrie, la cârma companiei a fost numit Cristian Mîţu, care ocupa şi funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie a Colterm.

„Nu pot să vorbesc acum. Sunt ocupat să scriu contractul de furnizare“, a răspuns ieri Cris­tian Mîţu la rugămintea ZF de a explica ce se întâmplă zilele acestea în Timişoara. Para­doxal, această ocupaţie ar fi trebuit să fie prio­ritatea zero chiar de la momentul numirii în funcţie, nu în prag de iarnă. La momentul nu­mirii în funcţie însă, Mîţu chiar spunea că efi­cientizarea Colterm este un obiectiv fezabil.

„În ultimele luni priorităţile mele au fost legate de acest deziderat. Acum, prioritatea mea este să pregătim compania pentru iarnă“, spunea, citat în presa locală, Cristian Miţu. Compania este atât de pregătită pentru iarnă încât nu are niciun contract de achiziţie pe cărbuni şi nici de furnizare de gaze. Mai mult, pe 26 octombrie Colterm a intrat în insolvenţă. Primarul Timişoarei Dominic Fritz nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei pentru a explica de ce a fost obligatoriu ca firma să intre în insolvenţă chiar în prag de iarnă, dar la momentul anunţului oficial primarul USR spunea că spera într-o redresare financiară a Colterm pe modelul Hidroelectrica.

Până la profiturile de vis pe care le-a bifat Hidroelectrica ca urmare a reorganizării, la Colterm chiar în ziua în care a fost semnată intrarea în insolvenţă, 26 octombrie, E.ON Energie România, furnizorul de gaz, a sistat contractul. 

„Compania noastră a iniţiat în repetate rânduri, începând din această vară, discuţii cu reprezentanţii Colterm SA şi cu cei ai Primăriei Municipiului Timişoara privind planurile furnizorului de agent termic pentru perioada de iarnă şi a solicitat date privind bugetul alocat, respectiv sursele de finanţare necesare achiziţiei de gaze naturale. Din păcate, în urma discuţiilor nu s-au identificat soluţii viabile de plată şi din acest motiv s-a continuat furnizarea gazelor naturale în baza unor contracte încheiate pe perioade foarte scurte de timp“, au declarat pentru ZF reprezentanţii E.ON Energie România. Potrivit acestora, Colterm acumulase deja datorii de 76 de milioane de lei la plata gazului.

„Începând cu 1 octombrie 2020, furnizarea gazelor naturale către societatea de termoficare s-a realizat pe baza unor contracte pe perioade foarte scurte de timp (de câteva zile, maximum o săptămână), cu plata în avans. Condiţiile de plată în avans nu au fost respectate de cele mai multe ori şi, din acest motiv, societatea de termoficare a fost notificată în numeroase rânduri pentru neplată.“ La data de 19 octombrie 2021, momentul expirării duratei de valabilitate a contractului cu Colterm, E.ON Energie România a luat decizia de a nu mai reînnoi contractul de furnizare a gazelor către societatea de termoficare.

„Aşadar nu este vorba de o reziliere a unui contract aflat în vigoare, ci de încetare a unui contract, ca urmare a faptului că perioada pentru care a fost încheiat a expirat“, subliniază reprezentanţii E.ON Energie România.

Surse din piaţă, spun că semnarea unor contracte pe termen lung ar fi fost condiţionată de E.ON Energie România de existenţa unor garanţii, garanţii posibile, dar pe care Primăria Timişoara nu ar fi dorit să le asigure.

„Totul a picat atunci când Primăria a anunţat insolvenţa Colterm. E.ON nu a mers mai departe cu contractarea, care oricum se facea pe contracte foarte scurte, cu plata în avans, la preţul Bursei. Şi aici este un semn de întrebare pentru că pe Bursă preţul era de 400 de lei pe MWh, dar noi plăteam peste 500 de lei pe MWh.“

Mai departe, dincolo de eşecul de a găsi o soluţie pe zona de gaze, nici contractarea de cărbuni nu a mers.

„Şi în iarna 2020, Colterm a mers pe cărbuni, dar pe contracte semnate deja din iunie. Acum însă nici măcar stocuri de cărbune nu sunt făcute. Compania are o rezervă de 5.000 de tone, care îi ajung pentru câteva zile, iar la acest moment nu este niciun furnizor care ar putea să-i livreze cantităţile necesare. Mai mult, aprovizionarea cu cărbuni nu se face pe timp de iarnă din cauza particularitălor tehnice.“

Aparent însă, pentru anul acesta, Primăria Tmişoarei nici nu şi-a dorit un contract pe cărbune.

„Motivaţia a fost că sunt scumpe certificatele de emisii. În realitate însă, cu tot cu aceste certificate, costurile de producţie pe cărbune sunt mai mici decât cele pe gaz. Vorbim acum de costuri duble de producere a energiei pe gaze comparativ cu zona de cărbuni.“

În loc să pregătească producătorul Colterm pentru iarnă, acum primarul USR Dominic Fritz este extrem de activ pe Facebook, acolo unde le cere scuze timişorenilor.

„Acum câteva minute un furnizor temporar de gaz a transmis contractul semnat şi Colterm va începe cât de repede se poate furnizarea căldurii şi apei calde în locuinţele timişorenilor şi în spitale. Din motive tehnice, va dura câteva ore până când acest lucru se va simţi în calorifere. Mulţumesc companiilor implicate, ministrului Energiei, Virgil Popescu, şi tuturor celor care ne ajută în această criză. Din păcate asta este doar o soluţie temporară. Noul furnizor a acceptat să semneze acest contract doar până luni, 1 noiembrie, ora 7, iar deoarece cantitatea de gaz este limitată sistemul va funcţiona doar la un nivel minim“, scria ieri pe Facebook, primarul, în jurul orei 15:00.

În dimineaţa zilei de ieri însă, situaţia era ceva mai disperată, pentru că furnizorul care urma să le ia locul celor de la E.ON Energie România tocmai spusese că nu mai doreşte să continue.

„Ştiu că situaţia este dramatică, frustrantă şi înfiorătoare pentru toţi cei afectaţi şi nu există cuvinte să schimbe acest lucru. Îmi pare nespus de rău pentru toţi cei care au de suferit acasă şi în spitale. Vă asigur însă că încercăm prin toate mijloacele posibile şi imposibile să readucem normalitate şi siguranţă în această criză. Fac încă o dată un apel la furnizori să arate disponibilitate şi umanitate pentru a alimenta Timişoara cu gaz“, scria tot Dominic Fritz pe Facebook.

Rugămintea de păsuire, de milă, lansată de primarul Timişoarei, unul dintre cele mai bogate oraşe din ţară, către furnizorii de gaze este aproape de neimaginat într-o ţară ca România, al doilea cel mai mare producător de gaze din UE şi unul dintre cei mai mari producători de cărbuni. Facptul că în România, locuitorii marilor oraşe fac frigul, în timp ce gazul stă îngropat în Marea Neagră şi cărbunele nescos din motive birocratice arată perfect haosul din domeniul energetic local, unde numirile politice sunt modul de funcţionare, iar investiţiile sunt inexistente de 30 de ani de zile.

Dominic Fritz, primarul Timişoarei