ZF Investiţi în România! Radu Manolescu, K.M.Trust & Partners: Executivii români sunt tot mai căutaţi. În România, în industria auto, tot mai mulţi executivi expaţi au fost înlocuiţi de români

Autor: Bogdan Alecu 03.11.2021

Tot mai multe companii vor să re­cru­teze executivi români pentru func­ţiile de top şi nu mai caută expaţi în mod special deoarece nivelul de ex­pe­rienţă al acestora este unul ridicat.

„Un expat vine cu costuri legate de şcoli, de copii. Are 3 copii, din start ai costuri de peste 50.000 de euro pe an doar cu şcola­ri­za­rea acestora la o şcoa­­lă privată de top. Dacă ai capa­bili­tăţi pe plan lo­cal, atunci vor ma­nage­ment local. Întâi de toate trebuie să fie persoana po­tri­vi­tă. O recrutare de CMO (marketing) sau CIO (in­for­mation) pentru com­pa­nii de mi­liar­de de euro şi am căutat la ni­vel glo­bal. Dimensiunea şi com­ple­xi­ta­tea rolu­lui îţi permite să mergi şi că­tre alte pieţe. Sunt organizaţii unde nu ai cum să te uiţi global. Sunt mulţi fac­tori iar pa­chetul este unul important. Sunt multe companii care câştigă prin a oferi nu beneficii cash, ci acces la pro­gra­me de educaţie pentru execu­tivi“, a spus Radu Manolescu, fon­da­tor K.M.Trust & Partners, com­pa­nie de executive search şi dez­vol­ta­re orga­nizaţională.

În România, pre­siunea se simte în­de­osebi în cadrul com­pa­ni­ilor foarte mari, cu echipe nume­roa­se, într-un context în care presiu­nea pe resurse de leadership este la cel mai crescut nivel istoric, apreciază reprezentanţii K.M.Trust & Partners.

În România activează aproape 700 de companii cu cifra de afaceri peste 50 mil. euro şi generează un business anual cumulat de aproape 29 mld. euro. 

În România, în industria auto, tot mai mulţi executivi expaţi au fost înlocuiţi de români. Spre exemplu de la începutul acestui an funcţia de preşedinte al Automobile Dacia a fost preluată de un român – Mihai Bordeanu, după 20 de ani de management francez. De asemenea la Ford, divizia de vânzări este condusă din 2019 de Cristian Prichea din funcţia de director general al Ford România după nouă ani în care funcţia a fost deţinută de expaţi.