UniCredit Bank suplimentează cu 464 mil. lei plafonul alocat programului IMM Invest, până la 1,78 mld. lei. De la debutul programului, instituţia bancară a finanţat peste 1.600 de companii

Autor: Cristina Bellu 29.10.2021

UniCredit Bank a primit din partea ministerului Finanţelor o suplimentare de 464 milioane de lei a plafonului existent de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM)  şi întreprinderile mici cu capitalizare de piaţă medie, prin programul IMM Invest România, ediţia 2021.

Suplimentarea plafonului de garantare până la 1,78 miliarde de lei vine în contextul în care UniCredit  Bank a folosit în cea mai mare parte din plafonul de peste 1,31 miliarde de lei alocat iniţial prin intermediul programului, utilizând fondurile proprii şi garanţiile de stat pentru a finanţa companiile locale afectate de pandemie.

“Situaţia fără precedent creată de pandemie a demonstrat rezistenţa mediului de afaceri local în faţa adversităţii. Capacitatea organizatorică, inovaţia şi accesul la tehnologie împreună cu instrumentele financiare adecvate au asigurat în această perioadă stabilitatea economiei. Suplimentarea plafonului de garantare primită prin intermediul programului IMM Invest ne permite să extindem suportul pentru companii şi să contribuim astfel în continuare la revenirea economiei româneşti”, spune Antoaneta Curteanu, Vicepreşedinte Executiv Divizia Retail în cadrul UniCredit Bank.

De la debutul programului UniCredit Bank a finanţat peste 1.600 de companii dintre care 46% activează în comerţ, 18% în sectorul produselor şi serviciilor de consum, 10% în domeniul construcţiilor, 8% în zona de transport şi depozitare, 7% în agricultură, silvicultura şi pescuit, precum şi companii ce îşi derulează activităţile în sectoarele sănătate şi IT.

În plus, UniCredit Bank finanţează toate segmentele de clienţi companii prin intermediul parteneriatelor încheiate pentru accesarea unor scheme de garantare finanţate din bugetul Uniunii Europene sau din cel naţional.

Statul Român, prin Ministerul de Finante, reprezentat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), garantează în proporţie de 80%, respectiv 90% din valoarea creditelor acordate pentru finanţarea IMM-urilor, în funcţie de categoria in care se incadreaza beneficiarul programului. În ediţia aferentă anului 2021, o componentă importantă a programului IMM Invest este reprezentată de Subprogramul AGRO IMM Invest, care susţine întreprinderile eligibile din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar. În plus, în 2021 programul se adresează şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, fiind adăugate şi noi domenii eligibile pentru finanţare, precum fabricarea unor băuturi alcoolice şi non-alcoolice.