În doar două săptămâni, China a injectat peste 150 de miliarde de dolari în sistemul bancar. Între timp, a doua economie a lumii riscă să crească mai încet decât realizează investitorii

Autor: Eduard Ivanovici 29.10.2021

Într-o perioadă de numai două săptămâni, China a injectat fonduri de aproape un trilion de yuani (156 de miliarde de dolari) în sectorul bancar, mişcare ce subliniază faptul că ţara va folosi lichiditatea pe termen scurt pentru a-şi susţine creşterea, în loc să relaxeze măsurile de politică monetară, notează Bloomberg.

Într-o manieră similară cu cea din luna septembrie, Banca Populară a Chinei a injectat uriaşe cantităţi de cash prin intermediul unui set de operaţiuni de tip open market. De data aceasta, mişcarea este îndreptată asupra plăţii impozitului pe profit şi emisiunilor locale de bonduri.

Decizia vine într-un moment în care autorităţile chineze încearcă să susţină creşterea economică fără să alimenteze inflaţia. Însă de vreme ce banca centrală a redus în iulie nivelul rezervelor minime obligatorii pentru a stimula speculaţiile cu privire la o viitoare rundă de relaxare a măsurilor, instituţia a dat de înţeles că va folosi asemenea injecţii de cash până la finalul anului.

În valoare de 940 de miliarde de yuani, injecţiile nete din ultimele două săptămâni au ajuns la maximul ultimelor 22 de luni. Autorităţile regionale se pregătesc să vândă obligaţiuni de 544 de miliarde de yuani (85 de miliarde de dolari) săptămâna aceasta, a doua cea mai mare emisiune săptămânală din istorie.

Economia chineză riscă să crească mai încet decât realizează investitorii, pe măsură ce eforturile preşedintelui Xi Jinping de a reduce gradul de dependenţă faţă de real estate şi de a reglementa sectoare precum tehnologia şi educaţia sunt nevoite să se confrunte cu pandemia şi o gravă criză energetică, scrie Sydney Morning Herald. Mai mult, autorităţile trebuie să gestioneze prăbuşirea gigantului imobiliar Evergrande, ale cărui datorii depăşesc 300 de miliarde de dolari.

Printre instituţiile care trag un semnal de alarmă se numără Bank of America şi Citigroup, care spun că economia chineză nu se va încadra în creşterea estimată pentru anul acesta, 8,2%. Evoluţia s-ar putea extinde către 2022, forţând o creştere de sub 5%. Astfel, în afară de performanţa de anul trecut, plus 2,3%, China ar înregistra cea mai slabă creştere din ultimele trei decenii.