TeraPlast urcă luni cu 9% la Bursă după ce a chemat acţionarii să aprobe dublarea preţului de răscumpărare

Autor: Tibi Oprea 01.11.2021

Acţiunile TeraPlast Bistriţa (simbol bursier TRP), producător de materiale de construcţii controlat de omul de afaceri Dorel Goia, se apreciau luni la ora 13.30 cu 9%, pe fondul unor tranzacţii în valoare de 7,6 mil. lei, potrivit datelor agregate de ZF de la BVB.

Avansul acţiunilor TRP vine după ce Consiliul de Administraţie a convocat acţionarii în data de 3 decembrie 2021 pentru a aproba majorarea preţului maxim de achiziţie al acţiunilor răscumpărate de la valoarea de 1 leu pe acţiune la 2 lei pe acţiune şi suplimentarea numărului acţiunilor care vor fi răscumpărate cu 2 milioane de acţiuni, până la maximum 7,5 milioane de acţiuni.

Astfel, compania controlată de omul de afaceri Dorel Goia vrea să modifice hotărârea adunării generale extraordinare a acţionarilor din 24 august 2020, modificată ulterior prin AGEA din 25 iunie 2021, prin care s-a aprobat „răscumpărarea unui numar de maxim 5.500.000 acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei/acţiune la un preţ minim egal cu preţul de piaţa de la BVB din momentul efectuării achiziţiei şi un preţ maxim de 1 leu/actiune”.

Acţiunile proprii răscumpărate de societate vor fi oferite angajaţilor, membrilor conducerii societăţilor din grupul Teraplast şi administratorilor societăţii, cu titlu gratuit, în cadrul unui program stock option plan.

Anterior, compania a înregistrat la bursă patru şedinţe consecutive de scădere, în care declinul cumulat a fost de 15,1%, arată calculele realizate de ZF.

TeraPlast a raportat pe 25 octombrie o cifră de afaceri de 451 milioane de lei aferentă primelor nouă luni din 2021, în creştere cu 46% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2020, respectiv o EBITDA (veniturile înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare) de 64,5 mil. lei, în urcare cu 32% şi un profit net de 43,3 milioane de lei, plus 41%, potrivit datelor din raportul trimestrial.

Acţiunile TRP înregistrează o creştere de 239% de la începutul anului, respectiv mai mult de o triplare, pe fondul unor tranzacţii de 620 mil. lei. Compania are 2,4 miliarde de lei capitalizare şi este deţinută în proporţie de 46,83% de Dorel Goia, în timp ce Fondul de Pensii Administrat Privat NN Pensii are o participaţie de 12%, arată datele BVB.