Transparentizare, dar cu măsură. MedLife pune pe site doar un calculator prin care pacienţii să afle valoarea contribuţiei personale dintr-o operaţie, deşi legea prevede publicarea tarifului practicat, valoarea decontării de la stat şi diferenţa dintre cele două

Autor: Georgiana Mihalache 02.11.2021

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate: „Este o reglementare foarte clară, care trebuie respectată de toate spitalele care percep contribuţie personală. Scopul este acela de a veni în sprijinul pacienţilor“ MedLife nu a publicat informaţiile complete despre tariful perceput şi decontarea primită de la Casă.

MedLife a publicat pe site-ul propriu un calculator prin care pacienţii pot verifica suma pe care trebuie să o plătească în plus pentru diverse intervenţii medicale pentru care merg deja cu bilet de trimitere. Casa Naţională de Sănătate (CNAS) spune că toate informaţiile privind tariful, decontarea şi diferenţa dintre cele două trebuie afişate.

Publicarea contribuţiei personale a devenit obligatorie pentru unităţile private de la 1 august, odată cu intrarea în vigoare a noului contract cadru al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

MedLife este ultimul operator din topul celor mai jucători din piaţa privată de sănătate care publică aceste date, din informaţiile colectate de ZF. Deşi potrivit normelor CNAS, unităţile private trebuie să publice şi tariful practicat, valoarea decontării de la stat şi diferenţa dintre cele două, MedLife a realizat un calculator în site-ul propriu în care pacientul vede doar diferenţa pe care trebuie să o plătească. Acelaşi lucru l-a făcut deja şi reţeaua Regina Maria. În cazul altor doi jucători din piaţă – Medi­cover şi Sanador, spitalele au publicat o listă care cuprinde informaţiile complete.

 

Ce spune CNAS?

„Spitalele private aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări pentru servicii de spitalizare acuţi au obligaţia afişării pe pagina proprie de internet şi  într-un loc vizibil la sediul spitalului tarifele practicate pentru serviciile medicale spitaliceşti în regim de spitalizare continuă, acordate în secţii de acuţi, tarifele decontate pentru aceste servicii de către casele de asigurări de sănătate şi  diferenţa dintre aceste tarife, care reprezintă contribuţia personală ce poate fi percepută pacienţilor. Este o reglementare foarte clară, care tre­buie respectată de toate spitalele care percep contribuţie personală“, po­trivit răspunsului CNAS.

 

Ce sancţiuni sunt?

Până acum, în urma unor con­troale începute în iulie 2021, patru spitale din Bucureşti au primit aver­tis­mente pentru că nu aveau afişate informaţiile complete despre tarife şi contribuţia personală. CNAS nu poate da însă numele unităţilor me­dicale pentru care s-au dat avertis­mentele. Următorul pas ca sancţiune este diminuarea cu 0,1% din valoarea totală de contract pentru luna în care se constată că nu este respectată reglementarea.

„Vom relua aceste controale pentru a ne asigura că informarea pacienţilor se face corect şi complet“, au mai spus reprezentanţii CNAS.

Principiul care a stat la baza argu­mentului în favoarea legii contri­buţiei personale a fost cel al transpa­renţei tari­felor practicate în mediul privat în raport cu decontarea de la CNAS.

Proiectul legii contribuţiei personale a apărut în 2019, la propunerea Sorinei Pintea, ministru al sănătăţii la vremea respectivă. În urma criticilor, proiectul a fost amânat până anul acesta. Proiectul de OUG prevede o contribuţie personală a pacientului care alege un spital privat pentru o intervenţie medicală peste suma decontată de Casa de Asigurări de Sănătate (CNAS) către spitalul respectiv, dacă acesta se află în contract cu Casa.

În fapt, acest lucru se întâmpla deja, adică spitalele private cereau pacientului să vină cu bilet de trimitere pe baza căruia încasau decontare, însă în plus pacientul mai scotea din buzunar o sumă stabilită de operatorul privat pentru costurile hoteliere sau alte servicii aferente actului medical.

 

Cât costă pacientul cu trimitere o intervenţie la MedLife?

Ziarul Financiar a analizat câteva costuri generate de calculatorul de pe site-ul MedLife. Pentru o operaţie de apendicită laparascopică, de exemplu, pacienţii plătesc în plus peste 4.500 lei, diferenţa dintre tariful perceput de spitalul privat şi decontarea de la CNAS. În cazul unei naşteri spontane, de exemplu, o pacientă trebuie să plătească în plus 4.800 lei, potrivit informaţiilor de pe site-ul MedLife.

Pentru proceduri mai scumpe, cum este cazul operaţiei de micşorare a stomacului, un pacient trebuie să scoată din buzunar peste 26.000 lei.

Deşi informaţiile privind contribuţia personală sunt disponibile pe site-ul MedLife, pacienţii trebuie să selecteze de fiecare date spitalul şi intervenţia de care are nevoie pentru a vedea calculul, neputând realiza o comparaţie directă şi rapidă între mai mulţi operatori. Totuşi, contractul cadru impune obligativitatea operatorilor privaţi de a afişa tarifele practicate, suma decontată şi diferenţa dintre cele două - contribuţia pacientului.