ANAF aprobă restructurarea datoriilor producătorului elveţian de piese auto Satrotec, care operează o unitate de producţie în Alba-Iulia. “Este o gură de aer esenţială în procesul de restructurare a întregii companii”

Autor: Cristina Bellu 02.11.2021

Producătorul de piese auto Satrotec AG, cu acţionariat elveţian, care operează o unitate de producţie cu 85 de angajaţi în Alba-Iulia, a obţinut aprobarea ANAF pentru restructurarea unor datorii fiscale de 2 mil. lei, în baza OG6/2019.

“Este o gură de aer esenţială în procesul de restructurare a întregii companii, care va putea să continue astfel activitatea şi să păstreze locurile de muncă. Dacă va respecta planul aprobat în următorii cinci ani, i se vor anula 40% din datoria principală şi 100% din accesoriile acumulate. Restul sumei va putea fi plătită, între timp, în rate”, a explicat Vlad Năstase, CEO Concilium Consulting, companie de consultanţă în restructurare de business afiliată Turnaround Management Association, numit ca expert independent în procesul de restructurare a companiei Satrotec AG.

Aprobarea planul de restructurare va înlesni, în următorii cinci ani, plata către buget a circa 18 milioane de lei, reprezentând taxe şi impozite aferente salariilor. Asta înseamnă că firma va putea păstra cei 85 de angajaţi pe care îi are în prezent şi va avea suficiente resurse să dubleze locurile de muncă, începând cu anul 2023.

În plus, restructurarea creează premisele creşterii cifrei de afaceri a companiei, de la 30 la 70 de milioane de lei, în acelaşi interval. 

Măsura prevăzută în Ordonanţa 6/2019 permite scutirea companiilor de plata obligaţiilor fiscale scadente la 31.12.2020, în anumite condiţii şi pentru o perioadă de până la şapte ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă trei ani. Practic, companiile pot beneficia de ştergerea accesoriilor cumulate şi de amânarea la plată cu până la jumătate din principalul datoriei fiscale – urmată de ştergerea sumelor amânate la plată, dacă planul de restructurare se încheie cu succes.

Se pot înscrie pentru această măsură companiile private şi de stat care nu sunt eligibile pentru alte măsuri de restructurare a datoriilor fiscale prevăzute în acest sens în Codul Fiscal şi care nu sunt în insolvenţă, cu anumite excepţii. De asemenea, ca să fie eligibile, societăţile trebuie să fie cu datoriile curente plătite la zi până la data la care se depune planul de restructurare. Se mai solicită şi un Test cu rezultat pozitiv al Creditorului Privat Prudent, care se finalizează si în baza Planului de Restructurare coroborat cu rezultatul din raportul de evaluare întocmit de un evaluator ANEVAR.

Satrotec AG este o companie internaţională cu acţionariat elveţian, care furnizează sisteme pentru piese specifice industriei auto. Are un centru de competenţă în Zurich care asigură managementul de proiect şi o unitate de producţie cu 85 de angajaţi în Alba-Iulia. Fondată în 2001 printr-un spin-off al companiei Honeywell-Satronic, Satrotec AG a păstrat întreaga echipă şi expertiza de peste 30 de ani în producţia pieselor pentru industria auto destinată pieţei globale.