Videoconferinţa ZF/BRD Vest + Nord-Vest. Tabla finanţărilor 2021. Sorin Maxim, director, ADR Vest, preşedinte ROREG: Trebuie să recredibilizăm sistemul statului în primul rând în relaţia cu beneficiarii privaţi

Autor: Ramona Cornea 02.11.2021

Instituţiile statului român nu mai au credibilitate în relaţia cu beneficiarii de fonduri europene şi trebuie să recredibilizăm sistemul statului în primul rând în relaţia cu beneficiarii privaţi, crede Sorin Maxim, director, ADR Vest şi preşedinte al Asociaţiei Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională din România (ROREG).

”Suferim de credibilitate. Instituţiile s-au decredibilizat, oamenii nu mai au încredere în informaţii. Trebuie să recredibilizăm sistemul statului în primul rând în ceea ce înseamnă relaţia cu beneficiarii privaţi pentru că ei sunt cei care aduc plusvaloare în ţara aceasta. S-a văzut de multe ori că ei sunt cei mai buni beneficiari ai noştri, ei sunt primii care investesc banii şi nu avem probleme cu ei la implementare şi absorbţie”, a declarat Sorin Maxim în cadrul videoconferinţei ZF/BRD Vest Ă Nord-Vest. Tabla finanţărilor 2021.

Ce a mai declarat Sorin Maxim în cadrul videoconferinţei:

·        Statul, prin instituţiile lui, trebuie să ofere o informaţie clară, transparentă pentru că sunt foarte multe surse de finanţare. Nu este normal ca la o căutare pe Google, beneficiarul să găsească 50 de anunţuri dintre care 40 sunt ale companiilor de consultanţă. Este normal ca beneficiarul să îşi poată face proiectul, cel puţin până la un anumit nivel, fără să apeleze la un specialist.  

·        La nivelul agenţiei noastre, vrem să simplificăm dramatic procesul de interacţiune cu beneficiarul. Nu este corect ca o serie de informaţii să fie uitate sau livrate mai târziu beneficiarilor pentru a avea un câştig din faptul că ai primul informaţia. Acest lucru trebuie să dispară.

·        Un al doilea lucru pe care îl avem în vedere este digitalizarea proceselor, trasabilitatea proceselor este un altul şi, evident, transparenţa.

·        Sunt perfect de acord cu această abordare prin care o scuză nu rezolvă problema, oricând de multe bune intenţii ar fi în spatele ei. Rezultatele dovedesc o performanţă adevărată. România este încă în situaţia în care încă discută despre cheltuirea banilor europeni versus investirea banilor. Apropo de agenţii, din punctul meu de vedere agenţiile sunt principalul motor în această zonă de implementare, chiar dacă am stat o lungă perioadă în umbră.

·        Un lucru care nu este foarte bine cunoscut este faptul că programele din zona de coeziune care vor fi dedicate zonelor urbane cu precădere şi zonelor de finanţare a IMM-urilor se vor descentraliza din acest ciclu financiar. Această descentralizare va fi o parte din secretul rezultatului pentru că se va vedea clar cine este implicat şi care sunt rezultatele. De acum încolo, programele vor fi foarte particulare şi aşa trebuie să fie. Până acum, finanţările pentru IMM-uri au fost foarte complicate, din dorinţa de a îi ajuta pe toţi s-au băgat foarte multe reguli din toate regiunile. Până la urmă, s-au pus atât de multe reguli încât cel care avea doar o mică nevoie a fost încurcat de tot. Cred că acesta este primul pas.

Noi am făcut demersuri de mai multe ori şi am încercat de mai multe ori să facem acel instrument care se numeşte one stop shop, am ajuns până aproape de semnarea de contract cu Ministerul Fondurilor Europene de atunci, dar nu a reuşit din diverse motive.