Agenţiile americane de informaţii spun că originile Covid-19 s-ar putea să nu fie cunoscute niciodată

Autor: Andrei Şerbănescu 07.11.2021

Agenţiile americane de informaţii spun că s-ar putea să nu reuşească niciodată să identifice originile Covid-19, dar au ajuns la concluzia că virusul nu a fost creat ca o armă biologică, scrie BBC News.

Într-o evaluare actualizată a locului în care a început pandemia, Biroul Directorului de Informaţii Naţionale din SUA (ODNI) a declarat că atât ipoteza transmiterii virusului de la animal la om, cât şi cea a scurgerii acestuia din laborator sunt plauzibile pentru modul cum s-a răspândit.

Cu toate acestea, nu există informaţii suficiente pentru a ajunge la o concluzie definitivă.

Concluziile au fost publicate într-un raport desecretizat, care este o actualizare a unei analize de 90 de zile pe care administraţia preşedintelui Joe Biden a lansat-o în august.

Conform raportului, comunitatea de informaţii rămâne împărţită cu privire la originea cea mai probabilă a Covid-19. Raportul mai spune că oficialii chinezi nu cunoşteau existenţa virusului înainte de izbucnirea focarului din Wuhan, la sfârşitul anului 2019. Totuşi, conform declaraţiilor publicate, China continuă să împiedice ancheta globală şi să reziste la schimbul de informaţii.

În mai, preşedintele Biden le-a ordonat oficialilor să investigheze originile virusului, inclusiv teoria scurgerii din laborator, care este respinsă de China.

Ca răspuns la raportul de informaţii, ambasada chineză la Washington a declarat pentru agenţia de presă Reuters: „Încercarea SUA de a determina originile virusului cu ajutorul agenţiilor de informaţii este o farsă politică completă. Am sprijinit eforturile bazate pe ştiinţă privind urmărirea originilor pandemiei şi vom continua să rămânem activ implicaţi. Acestea fiind spuse, ne opunem ferm încercărilor de a politiza problema”.

Aproximativ 240 de milioane de cazuri de Covid-19 au fost confirmate în întreaga lume, cu peste 4,9 milioane de decese.