Preşedinţii Joe Biden şi Klaus Iohannis vor anunţa construcţia unui reactor nuclear de mici dimensiuni în România. Proiectul ar crea 6000 de locuri de muncă

Autor: Roxana Rosu 02.11.2021

 Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele României Klaus Iohannis vor anunţa marţi un plan pentru construcţia unui reactor nuclear de mici dimensiuni în România, prima unitate de acest tip,  pentru producerea de energie electrică, potrivit unui anunţ de pe siteul Casei Albe.

Reactorul va fi construit în parteneriat cu compania americană NuScale Power şi va duce la crearea a peste 6000 de locuri de muncă în România şi SUA, cu potential de a creşte la 30.000 de joburi pe măsură ce proiectul va creşte.

Utilizarea acestui tip de reactoare (SMR), cu 12 module, va avea o contribuţie importantă la reducerea emisiilor de carbon, se mai arată în anunţ.

”Parteneriatul va aduce tehnologia reactoare nucleare de mici dimensiuni (SMR) în România, poziţionând SUA în fruntea cursei globale pentru dezvoltarea acestei tehnologii”.

În decembrie 2019, Nuclearelectrica, care operează centrala nucleară de la Cernavodă, a semnat un memorandum cu NuScale Power în vederea realizarii unui schimb de informatii cu privire la tehnologia nucleară dezvoltata de compania americană. Scopul acordului era evaluarea dezvoltarii, autorizarii si constructiei reactoarelor modulare mici (SMR) ca o potentiala solutie pe termen lung pentru Romania.

Energia nucleara furnizeaza 20% din consumul intern in Romania.

“Ca singur producator de energie nucleara in Romania, vedem un potential crescut in tehnologia SMR datorita energiei produse curate, sigure si accesibile ca pret . Ne dorim sa cooperam cu NuScale pentru a vedea modul in care tehnologia lor inovatoare poate aduce beneficii consumatorilor si necesitatilor energetice ale Romaniei”, a declarat Cosmin Ghita, Directorul General al Nuclearelectrica în decembrie 2019.

În august 2020, NuScale a fost prima companie americană care a primit aprobare din partea Autorităţii Nucleare din SUA pentru modelul său de reactor. În Iulie 2021, Comisia a publicat o propunere de reglementare prin care ar certifica designul NuScale, un pas crucial către construcţia şi apoi implementarea tehnologiei SMR.

În afară de NuScale, pe piaţa americană există o serie de alte companii care vor să dezvolte tehnologia SMR.

În Europa, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat recent că guvernul va susţine compania de stat Electricite de France să dezvolte astfel de reactoare de mici dimensiuni până în 2030.

Potrivit oficialilor francezi citaţi de Bloomberg, în prezent există doar câteva proiecte SMR în stadii mai avansate de design, în SUA, Rusia, China şi Coreea de Sud.