Afacerile Soufflet Agro România au scăzut cu aproape 40% în 2020, ajungând la 217,9 mil. lei
Soufflet Agro România, care se ocupă de comerţul cerealelor şi a seminţelor şi deţine trei silozuri proprii, parte a grupului francez Soufflet, a raportat pentru 2020 o cifră de afaceri de 217,9 mil. lei (45,2 mil. euro), în scădere cu aproximativ 40% faţă de anul anterior, când compania a avut afaceri totale de peste 362 mil. lei (76,4 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania a avut anul trecut o pierdere de 2,9 mil. lei (peste 600.000 de euro), de la un câştig net de 1,1 mil. lei (234.000 de euro) în anul precedent, arată datele publice. Soufflet Agro România a ajuns anul trecut la un număr mediu de 47 de angajaţi, cu 15 oameni mai puţin decât în 2019.
Compania se ocupă de comercializarea seminţelor, a produselor de protecţie a plantelor, a îngrăşămintelor solide şi foliare, dar şi de achiziţia cerealelor. Soufflet Agro România deţine trei silozuri proprii, în Brăila (judeţul Brăila), în Ţăndărei (judeţul Ialomiţa) şi în Biled (judeţul Timiş), conform datelor de pe site-ul companiei. Silozul din Brăila are o capacitate de 25.000 de tone, cel din Ţăndărei de 23.000 de tone, iar cel din Biled de 22.000 de tone. Aceste trei capacităţi de stocare asigură aprovizionarea fabricii de malţ pentru bere din Buzău, care are o capacitate de producţie anuală de 110.000 de tone şi un necesar de orz de bere 155.000 tone/anual, conform aceleiaşi surse.
Francezii de la Soufflet mai deţin pe piaţa locală şi compania Soufflet Malt România, cel mai mare producător de malţ (unul dintre principalele ingrediente pentru bere) din ţară. Compania a raportat pentru 2020 o cifră de afaceri de aproximativ 264 mil. lei (peste 50 mil. euro), în creştere cu 3,8% faţă de anul anterior, conform datelor de la Ministerul Finanţelor. Prezentă pe piaţa românească din anul 2005, Soufflet Malt România a avut cel mai bun rezultat financiar din istoria companiei anul trecut, arată datele publice. De altfel, anul 2020 a fost şi cel mai profitabil pentru companie, având un profit net de 27 mil. lei în 2020, mai mare cu 60% decât în anul anterior. De asemenea, numărul de angajaţi a crescut cu 12%, până la 28. Soufflet Malt România deţine o fabrică de procesare a orzului în judeţul Buzău. Grupul francez a intrat pe piaţa din România în urmă cu două decenii, cu divizia de mălţărie, iar zece ani mai târziu a înfiinţat şi compania Soufflet Agro România.
În 2020, volumul pieţei berii a înregistrat o uşoară evoluţie de 0,5% în volum, ajungând la 16,75 milioane de hectolitri, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Berarii României. Exporturile de bere au crescut şi ele uşor, atingând un total de 0,53 milioane de hectolitri, dar ponderea sectorului HoReCa în vânzările de bere a scăzut la 8% în 2020, de la 15% în anul anterior.