Producătorul de prefabricate ASA CONS din Turda a finalizat primul semestru cu afaceri totale de 12 mil. euro, plus 14%

Autor: Laurentiu Cotu 03.11.2021

Producătorul de prefabricate ASA CONS din Turda, constructorul fabricii de MDF din Oarja, de lângă Piteşti, un proiect de 150 mil. euro a concernului turc Yildiz Entegre, a realizat în primul semestru din acest an o cifră de afaceri de aproximativ 12 mil. euro, în creştere cu 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit informaţiilor transmise de companie. ASA CONS estimează că va încheia anul 2021 cu afaceri totale de 22,5-23 mil. euro, mai mult cu aproape 22% faţă de anul anterior.

’’Cel mai important factor care a influenţat această evoluţie bună în comparaţie cu anul anterior vine de la numărul mare de proiecte, de mari dimensiuni, care au dus implicit la o încărcare a fabricii noastre foarte aproape de capacitatea maximă de producţie. În primul semestru al acestui an am realizat a doua cea mai mare producţie de elemente prefabricate din istoria companiei, foarte aproape de recordul de volum atins în prima jumătate a anului 2018’’, a declarat pentru ZF Transilvania Bogdan Bul­garia, managing director ASA CONS pentru regiunea Europa de Est.

În 2020, compania a avut lucrări în zona centrelor logistice şi a spaţiilor de depozitare (CTP, Urbano Cluj, WDP), a finalizat structura prefabricată pentru magazinele Dedeman din Lugoj, Călăraşi, Sfântu Gheorghe şi o extindere la Craiova, un magazin Hornbach la Cluj-Napoca, o fabrică de măşti sanitare la Baia Mare şi a demarat execuţia structurii prefabricate pentru un complex de blocuri de apartamente în comuna Baciu, lângă Cluj-Napoca. Unul dintre cele mai mari proiecte din istoria companiei turdene a fost finalizat în 2018, montajul structurii prefabricate a fabricii MDF Yildiz Entegre România de la Oarja, cu 70.000 de metri pătraţi construiţi.

’’În primul semestru al acestui an piaţa a arătat o creştere continuă şi constantă. Am produs şi montat pentru proiecte mari, în special din segmentul logistic şi DYI - centrul logistic Dedeman în Pantelimon, câteva depozite logistice pentru Transilvania Construcţii, magazine Dedeman în Câmpulung şi Braşov. Însă, pe parcursul primului semestru a devenit tot mai acută criza materialelor de construcţii, în special prin evoluţia preţului la oţel, care a ajuns la final de S1 aproape de dublul valorii înregistrate cu 12 luni anterior, la final de S1 2020’’, a mai spus Bulgaria.

Creşterea preţului materialelor de construcţii a făcut ca multe companii să amâne decizia finală pentru startul investiţiilor propuse, marii antreprenori au întârziat şi ei execuţia, fie pentru a-şi securiza stocurile de oţel, fie în speranţa revenirii preţului la oţel către o valoare mai normală, potrivit oficialilor ASA CONS.

’’Viteza de execuţie pentru marile investiţii în domeniul halelor industriale a scăzut în trimestrul al treilea, probabil şi pe fondul crizei politice din zona guvernului României, dar şi din cauza tendinţei crescătoare a numărului de infecţii cu noul coronavirus. În aceste condiţii, putem spune că finalul de an nu se arată la fel de favorabil domeniului nostru de activitate, precum s-a prezentat în prima lui jumătate. Însă, în contextul în care România are o mare nevoie de creştere a numărului de construcţii industriale moderne, suntem convinşi ca 2022 va aduce redresarea acestui trend, uşor diluat în ultimele două-trei luni, şi revenirea lui către evoluţia foarte sănătoasă din primul semestru al acestui an’’, a afirmat Bulgaria.

Compania are în prezent 175 de angajaţi direcţi şi aproximativ 100 de oameni în cadrul firmelor subcontractoare. ASA CONS vrea să angajeze în perioada următoare ingineri, fie pentru fabrica din Turda, fie pentru birourile de proiectare din Cluj-Napoca, pentru a face faţă comenzilor viitoare.

Producătorul de prefabricate şi-a început activitatea pe piaţa locală în anul 1999, ca parte a grupului ungar ASA, iar în 2008 compania a fost achiziţionată de grupul Consolis, cu sediul în Franţa. În 2014, au fost finalizate operaţiunile de integrare a companiei soră ungare ASA Epitoipari KFT (companie aparţinând grupului Consolis) în cadrul ASA CONS România, a cărei activitate este coordonată, în prezent, în totalitate de către managementul locală. Pe piaţa locală de prefabricate, estimată de ZF la circa 130-140 de milioane de euro anual, mai activează jucători precum Prefab, Macon sau Somaco Grup Prefabricate.

laurenţiu.cotu@zf.ro