Dubaiul plănuieşte să listeze 10 societăţi deţinute de stat pentru a revitaliza piaţa de capital a ţării şi pentru a concura cu celelalte hub-uri din regiune: Întrebarea este de ce companiile nu văd bursa ca pe o platformă prin care să atragă fonduri

Autor: Eduard Ivanovici 02.11.2021

Dubaiul intenţionează să listeze la bursă 10 societăţi deţinute de stat,  în vreme ce business hub-ul Orientului Mijlociu intenţionează să prindă din urmă Riyadhul şi Abu Dhabi în ceea ce priveşte numărul de oferte publice iniţiale (IPO), transmite Bloomberg.

Emiratul va vinde acţiunile ca parte a unor eforturi de a ridica volumele de tranzacţionare din pieţele financiare ale oraşului la 3 trilioane de dirhami (817 miliarde de dolari), spun instituţiile de presă din Dubai, fără să numească însă companiile respective.

Piaţa Financiară din Dubai (DFM) a suferit o scădere considerabilă a numărului de tranzacţii, volumele scăzând în trei din ultimii patru ani, într-o perioadă în care societăţile s-au delistat ca urmare a unei lichidităţi slabe şi unor preţuri dezamăgitoare ale acţiunilor. Mai mult, pandemia de Covid-19 a rănit industria turistică a oraşului şi, implicit, sectorul de real estate.

Între timp, listările din alte centre financiare ale Orientului Mijlociu, precum Riyadhul şi Abu Dhabi, atrag cantităţi uriaşe de cash.

„Un număr mai mare de listări ar ajuta volumele de tranzacţionare, însă întrebarea rămâne de ce întreprinderile nu văd DFM ca pe o scenă utilă prin care pot obţine fonduri.  Acum, principalii factori care stimulează acţiunile din Dubai constau în recuperarea segmentului turistic şi liberalizarea privind rezidenţa pe termen lung”, explică Tellimer Research, o firmă de cercetare din Dubai.

Anunţul a fost urmat de o declaraţie a autorităţilor financiare, conform căreia piaţa financiară va fi susţinută de un fond de lichiditate în valoare de 544 de miliarde de dolari şi un fond de 272 de miliarde de dolari pentru încurajarea IPO-urilor efectuate de companiile tech.

Din 2017, a avut loc un singur IPO în Dubai. În aceeaşi perioadă, la Bursa de Valori Bucureşti au avut loc cinci IPO-uri: Digi Communications (DIGI), Sphera Franchise Group (SFG), Purcari (WINE) Transport Trade Services (TTS) şi One United Properties (ONE).