Investitorii de la Bursa românească au 3,3 miliarde de euro în custodia brokerilor. Jumătate de miliard de euro în plus în şase luni

Autor: Liviu Popescu 03.11.2021

♦ 16 societăţi de servicii de investiţii financiare (SSIF) activau la final de iunie 2021 la Bursa de la Bucureşti, ceea ce în medie înseamnă 210 mil. euro pentru fiecare broker sau 127.000 de euro pentru investitor.

Circa 3,3 miliarde euro (16 mld. lei) au investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti în custodia so­cie­tăţilor de brokeraj, reprezen­tând atât disponi­bilităţi sub formă de numerar cât şi investiţii financiare, potrivit datelor agregate de ZF din cel mai recent raport semestrial al Auto­ri­tăţii de Supraveghere Finan­ciară (ASF).

Astfel, în prima jumătate din 2021, valoarea activelor din custodia brokerilor au urcat cu circa 600 mil. euro pe fondul aprecierii cotaţiilor din portofoliu, respectiv o bursă în creştere cu 25% cu tot cu dividende, cât şi ca urmare a creşterii numărului de noi investitori.

„La sfârşitul lunii iunie 2021, SSIF-urile aveau în custodie o va­loa­re cumulată a activelor de 16,13 mld. lei (aproximativ 3,28 mld. euro), reprezentând atât disponibilităţi ale clienţilor, cât şi titluri financiare deţinute de aceştia“, potrivit ASF.