Un beneficiu adus de creşterea economică bazată pe consum: România ar putea încasa mai mult din taxarea multinaţionalelor începând cu 2023

Autor: Adelina Mihai 07.11.2021

♦ Două măsuri noi de impozitare a multinaţionalelor se vor aplica şi în România din 2023 ♦ Bugetul de stat ar putea încasa o parte din „profitul excesiv“ al giganţilor internaţionali precum Google, Facebook şi Amazon ♦ O altă măsură vizează multinaţionalele cu afaceri de peste 750 de milioane de euro, care vor fi, obligatoriu, impozitate cu cel puţin 15% din profit; în România, impozitul pe profit este de 16% în prezent ♦ Teodora Alecu, KPMG: „Încă sunt discuţii legate de ce se va întâmpla în statele în care se consideră că multinaţionalele plătesc suficient impozit pe profit“.

Un număr de 136 de state ale lumii, printre care şi România, s-au pus de acord să modifice modul de impozitare a companiilor multinaţionale în aşa fel încât acestea să plătească impozit pe profit acolo unde profitul a fost generat. Cu alte cuvinte, o parte din banii pe care românii îi alocă pe achiziţia de produse şi servicii de la Facebook, Apple, Google sau Amazon s-ar putea întoarce la bugetul de stat, printr-un proces de redistribuire a „profitului rezidual“, adică profitul considerat excesiv al acestor companii, către statele ai căror locuitori au accesat produsele şi serviciile lor. Măsurile vor fi implementate din anul 2023.

Sunt două modificări care schimbă regulile de impozitare a multinaţionalelor, spune Teodora Alecu, tax director în cadrul firmei de audit şi consultanţă KPMG.