România realizează 5% din producţia de sorg a UE, estimată la 1 mil. tone în 2021, de zece ori mai puţin decât Franţa. „Este o cultură cheie pentru România, prin adaptabilitatea la condiţiile foarte secetoase“

Autor: Florentina Niţu 03.11.2021

România a realizat în acest an circa 50.000 de tone de sorg, ceea ce înseamnă 5% din producţia de sorg a UE, estimată la 1 milion de tone în 2021, de zece ori mai puţin decât Franţa. Însă, fermierii locali ar putea juca un rol important în acoperirea unei părţi importante din deficitul de sorg al UE, pentru că este o cultură cheie pentru România, prin adapta­bilitatea la condiţiile foarte secetoase.

„La nivel euopean, producţia este de aproximativ 1 milion de tone de sorg, în scădere faţă de anul trecut. În România, estimăm o producţie de 50.000 de tone de sorg, ceea ce este foarte puţin, iar în Franţa avem o suprafaţă de aproximativ 80.000 de hectare şi dacă luăm o medie de 5-6 tone la hectar, producţia e de 500.000 de tone, mai mult decât în România, dar încă prea puţin pentru ce ar putea produce U