Antreprenorii care vor să obţină fonduri europene trebuie să înţeleagă că finanţăm proiecte foarte bune, nu afaceri. Felix Daniliuc, BRD: Dacă vom continua să facem lucrurile la fel, să nu ne aşteptăm să obţinem rezultate diferite

Autor: Ramona Cornea 03.11.2021

Sorin Maxim, ADR Vest: Aici este o competiţie de proiecte şi trebuie să le finanţăm pe cele mai bune Marcel Boloş, ADR Nord-Vest: Marea provocare pentru mediul de afaceri în următoarea perioadă de programare va fi de trecere spre un nou profil de business.

Antreprenorii care vor sa ob­ţină fonduri europene tre­buie să înţeleagă că agen­ţiile de dezvoltare regională finan­ţează proiecte foarte bune, ci nu afaceri, a fost una dintre con­cluziile videoconferinţei ZF/BRD Vest şi Nord-Vest. Tabla finanţărilor 2021.

„Aici este o competiţie de proiecte şi tre­bu­ie să le finanţăm pe cele mai bune. Noi nu ca­pitalizăm firmele cu bani pentru a îşi dez­vol­ta afacerea, noi finanţăm proiecte foarte bu­ne. Noi nu facem reguli pentru ex­cepţii. Noi că­u­tăm cele mai bune proiecte, iar această zonă de specializare inteligentă va oferi aceas­tă în­gus­tare a domeniilor“, a declarat Sorin Ma­xim, director al ADR Vest şi preşedinte al ROREG.

Marcel Boloş, director al ADR Nord-Vest şi fost ministru al fondurilor europene, este de părere că cea mai mare provocare cu care se vor confrunta IMM-urilor locale în ur­mă­toarea perioadă de finanţare euro­pea­nă este alegerea unui nou profil de business.

„Marea provocare pentru mediul de afaceri în următoarea perioadă de progra­mare va fi de trecere spre un nou profil de busi­ness. În perioada următoare de progra­mare, marea provocare pe care o au IMM-uri­le este de a trece la noi concepte, precum cel de specializare inteligentă. Va fi o pro­vocare adevărată pentru mediul de afaceri pentru că activitatea de inovare va sta în centrul finanţărilor nerambursabile de acum înainte“, spune el.

Felix Daniliuc, directorul Departamen­tului IMM din cadrul BRD Groupe Société Générale, a subliniat nevoia unei viziuni clare şi coerente în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene în cadrul IMM-urilor locale.

„Este un demers pragmatic de care avem nevoie şi pentru care avem nevoie de o viziune coerentă, convergentă, comple­men­tară, astfel încât să putem asista cu toţii la un rezultat mai bun în ceea ce înseamnă absorbţia de fonduri europene. (...) Este ne­voie de mai mult şi de mai bine. Dacă vom continua să facem lucrurile la fel, să nu ne aşteptăm să obţinem rezultate diferite“, a declarat el.

Felix Daniliuc,  directorul Departamen­tului IMM din cadrul BRD Groupe Société Générale