Gabriel Voicilă, partener PwC: Într-un top al ambiţiilor digitale, companiile au menţionat monetizarea datelor, accelerarea automatizării şi modernizarea cu noi capabilităţi

Ziarul Financiar 04.11.2021

Criza sanitară a convins companiile că şansele de continuare a activităţii în condiţii incerte, dar şi cele de creştere ulterioară depind şi de investiţiile în tehnologie. Iar de la începutul pandemiei, organizaţiile au accelerat digitalizarea cu o viteză surprinzătoare, avansând cu doi sau trei ani planurile pe care le aveau pentru următorii cinci ani. Într-un studiu recent al PwC, directorii generali de la nivel global arătau că se aşteaptă ca organizaţiile pe care le conduc să arate diferit în următorii trei ani, anticipând schimbări în modul de lucru şi în dezvoltarea de noi modele de afaceri, susţinute de investiţii în digitalizare.

Transformarea digitală este o abordare strategică, care înseamnă mult mai mult decât îmbunătăţirea unor servicii cu ajutorul tehnologiei şi necesită investiţii mai mari. Companiile din România conştientizează acest fapt şi în ultimul nostru sondaj CEO Survey 2021, transformarea digitală a urcat pe primul loc în topul domeniilor pentru care executivii români vor aloca cu cel puţin 10% mai multe fonduri pentru investiţii.

Într-un top al ambiţiilor digitale, companiile au menţionat monetizarea datelor, accelerarea automatizării pentru a reduce costurile precum şi modernizarea cu noi capabilităţi ca fiind activităţi prioritare. Generaţia actuală de tehnologii oferă soluţii pentru fiecare operaţiune din cadrul companiilor. Fie că vorbim de RPA, machine learning, chatbot sau cloud şi analiza datelor, toate oferă companiilor noi oportunităţi de a îmbunătăţi performanţa proceselor operaţionale, de a realiza economii şi astfel de a genera noi surse de profit.