CITR: Doar 1% dintre companiile în stare de insolvenţă iminentă în 2020 au reuşit să devină finanţabile prin metode proprii

Autor: Roxana Rosu 04.11.2021

Numărul companiilor de impact aflate în stare de insolvenţă iminentă a fost în 2020 la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, comparabil cu 2013, când piaţa a fost afectată de efectele prelugnite ale crizei financiare din 2008, arată un studiu realizat de CITR.

În opinia specialiştilor, soarta celor 14.550 de companii de impact aflate în dificultate rămâne şi acum incertă.

Potrivit CITR, chiar dacă valul de insolvenţe cauzate de pandemie şi prevestit de piaţă întârzie să apară, ca urmare a măsurilor de susţinere din programele guvernamentale, problemele ascunse ale acestor firme persistă, iar acestea nu accesează modalităţi de restructurare.

În România, dintr-un total de 6.654 de companii care erau în stare de insolvenţă iminentă în 2020, doar 293 de companii au apelat la deschiderea unei proceduri legale prevăzute de legea insolvenţei sau au apelat la măsuri de restructurări financiare din piaţă.

În 2021, numărul de insolvenţe noi a crescut cu 7%, dar se remarcă o scădere de 33% a numărului de insolvenţe noi de impact. În opinia CITR, această dinamică se datorează şi măsurilor guvernamentale precum moratorii publice şi private, amânări fiscale, transferuri de cash sau garanţii publice, care au atenuat efectele pandemiei.

Studiul arată şi că doar 1% dintre companiile în stare de insolvenţă iminentă în 2020 au reuşit să devină finanţabile prin metode proprii. Redresarea s-a datorat unor măsuri interne de restructurare sau împrumut de capital de la acţionari, măsuri foarte dificil de implementat în condiţiile unei lipse de experienţă din partea antreprenorilor cu privire la tehnici de restructurare şi în condiţiile unei lipse acute de capital aferent investiţiilor în companiile aflate în dificultate.