ZF Investiţi în România! Cristian Taban, Dent Estet: Pregătim o clinică la Craiova, investiţie de circa 1,1 mil. euro, şi sperăm să mai anunţăm o achiziţie anul acesta

Autor: Alex Ciutacu 13.11.2021

Peste 400 de oameni lucrează în grupul Dent Estet, dintre care peste 160 de medici şi circa 170 de asistente. 

Reţeaua de clinici dentare Dent Estet, parte a grupului Medlife, se află într-o dezvoltare continuă, iar anul 2021 va aduce o clinică la Craiova şi ar mai putea aduce încă o achiziţie în portofoliul grupului, a explicat Cristian Taban, director executiv, Dent Estet, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parte­neriat cu CEC Bank.

„Anul acesta lucrăm la o clinică la Craiova unde vom avea 12 unităţi dentare şi sperăm foarte mult să mai anunţăm încă o noutate, încă o achiziţie, dar vedem ce se întâmplă. (...) La Craiova investiţia se duce spre 1,1 milioane euro“. 

Reţeaua Dent Estet, fondată de Oana Taban, cuprinde în prezent 12 clinici stomatologice multidisci­plinare în Bucureşti, Timi­şoara, Sibiu, Braşov şi Ploieşti. Compania se bazează în prin­cipal pe o dezvoltare organică, însă în decembrie 2020 a intrat cu o participaţie de 60% în acţionariatul clinicii Krondent din Braşov, iar în 2021 cu o participaţie de 60% în acţio­nariatul clinicii Stomestet din Cluj. 

„Studiem mereu ambele variante şi atunci când se aliniază astrele reuşim să ne aso­ciem cu cineva dacă este posibil. Dacă nu este posibil, atunci intrăm direct, dar tot timpul analizăm ambele soluţii“. De aceea, planurile companiei pentru anul 2022 vizează în continuare extin­derea cu ambele variante pe masă, fie că va fi vorba de eforturi pentru o clinică, fie că va fi vorba de un parte­neriat. „În fiecare oraş în care mergem sau în fiecare zonă în care privim ne uităm şi la cei mai buni jucători din piaţă şi la piaţa imobiliară şi analizând ce se întâmplă acolo luăm cea mai bună decizie. Dar cu siguranţă ne gândim la măcar două sedii noi şi anul viitor“. 

Grupul Dent Estet a anunţat că a încheiat primul semestru din 2021 cu afaceri de peste 46 de milioane de lei, în creştere cu 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Trebuie menţionat că prima jumătate din 2020 a cuprins şi lockdown-ul naţional, preioadă în care cabinetele de profil au fost mai mult închise. 

„Anul 2021 pentru noi a fost un an de creştere spectaculoasă, chiar dacă noi vom considera că anul trecut două luni aproape nu am lucrat. Dacă eliminăm acest lucru tot rămâne o creştere foarte importantă pentru că după ce s-a întâmplat anul trecut oamenii au revenit spre clinicile stomatologice să îşi rezolve problemele de sănătate orală“.

Cristian Taban estimează procentul de populaţie care nu merge la stomatolog la circa 40-50% în România, dar consideră că premisele sunt bune, în contextul în care copiii merg mai des la controale preventive. 

„Grupul nostru are câteva clinici specializate şi dedicate exclusiv copiilor, avem în Bucureşti, în Ploieşti, în Timişoara, în Sibiu şi vom avea şi în Craiova. Pe acest segment de clinici dedicate copiilor vedem că numărul de copii care vin la dentist este din ce în ce mai mare, numărul de copiii care vin preventiv la control creşte din ce în ce mai mult“. 

Reţeaua curpinde în acest moment peste 400 de angajaţi, dintre care peste 160 sunt medici şi circa 170 sunt asistente. Cristian Taban consideră că reţelele moderne de clinici de stomatologie sunt o şansă pentru a ţine tinerii medici stomatologi în ţară.

„Medicii sunt în mare parte tineri şi sunt medici care participă şi au participat continuu în procesele de educaţie. (...) Noi suntem convinşi că aceasta este cea mai bună cale pentru un medic crescut şi educat în România. Noi ştim mulţi medici care lucrează în afara ţării, au fost atraşi de acest lucru, iar mulţi medici care lucrează în afara ţării activează în sistemul de asigurări sociale, un sistem care nu întotdeauna decontează cele mai noi tratamente şi soluţii“.

Astfel, medicii ajung să aibă acces la mijloace de tratament mai complexe în anumite cabinete din mediul privat din România, în contextul în care „99% din stomatologie este privată“, crede Taban. 

Cifra de afaceri a Dent Estet s-a situat la 67 de milioane de lei în 2020, iar directorul executiv este încrezător că avansul de 60% din primul semestru ar putea să se menţină pentru întreg anul 2021.