CITR: Antreprenorii români vor să-şi salveze întreaga companie per ansamblu şi nu înţeleg că uneori sunt elemente neprofitabile care trebuie eliminate

Autor: Alina-Elena Vasiliu 05.11.2021

Un procent de 57% din companii amână accesarea unei măsuri de restructurare vreme de trei ani, timp în care se pierd 3.000 de locuri de muncă, cifra de afaceri scade cu 50%, datoriile cresc cu 30%, se acumulează pierderi operaţionale, iar lichiditatea scade.

Doar 293 din cele 6.654 de companii aflate în insolvenţă iminentă au accesat insolvenţa sau măsurile de restructurare financiară în ultimul an, ceea ce indică un număr mare de firme aflate în dificultate care nu accesează măsuri de restruc­turare de niciun fel, arată rezultatele unui studiu realizat de CITR, liderul pieţei de insolvenţă, în rândul companiilor de impact, cu active de peste 1 milion de euro. Acestea generează 80% din cifra de afaceri la nivel naţional.

„În 2021, insolvenţele noi per total au crescut cu 7% faţă de 2020, iar cele din rândul com­pa­nii­lor de impact au scăzut cu 33%. Anul trecut, aveam un sold al datoriilor existente către stat de 90 de miliarde de lei, la care s-au mai acumulat, din martie 2020 până acum, încă 30 de miliarde de lei din taxe neplătite. Este un bul­găre care se rostogoleşte şi care ar trebui să ne îngri­joreze“, a spus Andra Caragea, CEO al CITR.