Afaceri de la Zero. Răzvan Cherţ a lucrat mai bine de zece ani ca designer de interior într-o companie, dar în 2019 a decis să investească 40.000 de euro în propriul business, Roomzia, o platformă dedicată celor care au nevoie de serviciul de amenajare a casei

Autor: Miruna Diaconu 05.11.2021

În prezent, pe platforma Roomzia există 17 designeri care se ocupă de proiectele de amenajare şi implementare, preţul unui pachet porneşte de la 1.500 lei şi presupune amenajarea unei camere cu o suprafaţă de cel puţin 35 de metri pătraţi.

Răzvan Cherţ, un antreprenor din Bucureşti, a lucrat mai bine de zece ani ca designer de interior într-o companie care făcea proiecte destinate clădirilor de birouri. Însă, în 2019 a decis să pornească pe drumul antreprenoriatului şi a investit 40.000 de euro în Roomzia, o platformă dedicată persoanelor care au nevoie de un serviciu de amenajare a casei. „Acum 12 ani am început să lucrez ca designer de interior pentru o companie care se ocupa de amenajarea birourilor din toată ţara. Am observat din experienţa  de designer, în special din domeniul amenajărilor de birouri, că oamenii au nevoie de un spaţiu care să îi facă fericiţi crescând creativitatea şi eficienţa lor la muncă. Am încercat să preiau din acest fel de a amenaja spaţiile şi să folosesc pe partea de amenajări de locuinţe”, spune Răzvan Cherţ.

Cu toate că focusul businessului este amenajarea spaţiilor rezidenţiale, antreprenorul spune că are în prezent colaborări şi cu companii care doresc să îşi amenajeze spaţiile. În urmă cu câţiva ani, foarte puţini oameni alegeau să apeleze la un designer de interior pentru a-şi amenaja casele, dar în ultimul timp acest tip de serviciu a cunoscut o creştere. „În anii 2000 serviciul de design interior se adresa în special celor cu venituri mari şi foarte mari, dar odată cu intrarea pe piaţă a furnizorilor şi creşterea nevoii de amenajări din partea beneficiarilor cu venituri mai mici, a devenit mult mai accesibil şi în felul acesta am reuşit să ne adresăm unui public mai larg”, explică antreprenorul.  Răzvan Cherţ este de părere că pe lângă serviciile pe care le oferă clienţilor, businessul său are şi un rol educativ al pieţei.  Roomzia oferă servicii la cheie de design interior, de la proiect şi până la amenajarea efectivă a spaţiilor sau executarea lucrărilor mai complexe, adică montaj instalaţii, electrice şi altele în afară de mobilier.

Preţurile pornesc de la 1.500 lei per cameră cu o suprafaţă de 35 mp, însă costurile pot creşte în funcţie de dimensiunea spaţiului şi de complexitatea serviciului ales de către client.  De la începutul businessului şi până în prezent încasările se apropie de 120.000 euro.

„Noi nu putem să comparăm cu o altă perioadă ca să vedem cum a mers, noi am început înainte de pandemie, dar oamenii în continuare au cerut serviciul de design de interior. Am avut şi proiecte complexe, atunci clienţii ne-au cerut şi implementarea. În momentul acela focusul nostru se întinde pe mai multe direcţii deoarece implică mai multe elemente. Cel mai complex proiect a fost în momentul în care clientul nostru a comandat, înainte să apeleze la noi, câteva produse pentru amenajarea casei, iar când noi a trebuit să facem implementarea a fost nevoie să ne coordonăm foarte bine cu furnizorii deja contractaţi de ea şi cu furnizorii noştri”, explică el. În prezent, pe Roomzia se află 17 designeri şi arhitecţi, dar antreprenorul îşi doreşte să crească numărul acesta pentru a se putea adresa cât mai multor clienţi. El mai spune că pentru români cel mai căutat stil de amenjare este cel contemporan, care îmbină elementele şi caracteristicile stilului modern cu intimitatea specifică stilurilor din sfera clasică, precum art-deco, tradiţional, eclectic. Însă a observat în ultima perioadă că din ce în ce mai mulţi clienţi preferă stilurile de amenjare care oferă spaţii de tip open-space cu spaţii mari şi multă lumină.

Roomzia oferă servicii la cheie de design interior, de la proiect şi până la amenajarea efectivă a spaţiilor sau executarea lucrărilor mai complexe.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 Proiect editorial susţinut de