Alegeri Financiare Inteligente. Adrian Buţă, BCR: Oricine poate să intre în lumea investiţiilor cu sume care pleacă chiar şi de la 100 lei lunar, în ciuda prejudecăţilor că investiţiile sunt pentru cei cu mulţi bani

Autor: Mircea Nica 05.11.2021

„Trăim într-un mediu cu inflaţie ridicată, dobânda de politică monetară la nivel european este negativă, nu avem ce aşteptări să mai avem de la depozite şi conturi de economii pentru că dobânzile oferite de aceste instrumente nu reuşesc să mai acopere inflaţia.“

Oricine poate să intre în lumea in­ves­tiţiilor cu sume care pleacă chiar şi de la 100 lei lunar, în ciuda prejude­că­ţilor că investiţiile sunt pentru cei cu mulţi bani, a spus Adrian Buţă, expert în inteligenţă financiară, Pro­du­se de Investiţii la BCR, în cadrul emi­siunii Alegeri Financiare Inteli­gen­te, un proiect realizat de ZF în par­teneriat cu BCR.

„Cu minimum 100 lei poţi să faci pri­mii paşi în investiţii. Până aici este important să înţelegi ce vrei de la banii tăi, ce anume doreşti de la investiţia ta. Trebuie să o legi de un obiectiv de-al tău din viitor pentru a fi motivat. Trăim într-un mediu cu inflaţie ridica­tă, dobânda de politică monetară la nivel european este negativă, nu avem ce aşteptări să mai avem de la de­po­zite şi conturi de economii pentru că do­bân­zile oferite de aceste instrumente nu reuşesc să mai acopere inflaţia. Atunci este foarte important să ne păs­trăm valoarea banilor noştri. Pu­tem face acest lucru doar dacă suntem co­nectaţi la lumea reală, la economia reală“.

Având în vedere că dobânda medie în sistemul bancar este aproxi­ma­tiv 1%, cu o inflaţie de peste 5%, câşti­gul real al investito­rului este negativ, a mai adăugat Adrian Buţă.

„Dacă ne imaginăm că dobânda medie în sistemul bancar este aproximativ 1%, cu o inflaţie de peste 5% câştigul real net al investitorului este negativ. Dacă el obţine un punct procentual ca şi câştig pentru investiţia lu, iar banii lui se erodează cu 5 puncte procentuale, investitorul are un câştig negativ. Ideea este că trebuie să ne acoperim mai multe obiective. Avem nevoie şi de bani la care să avem acces imediat. Trebuie să ne acoperim cu un fond de rezervă pentru situaţii neprevăzute. Specialiştii susţin că acest fond ar trebui să fie constituit din 3 sau 6 salarii, astfel încât în situaţia unui eveniment neplăcut să nu intrăm într-o situaţie şi mai neplăcută.“

Reprezentatul BCR a mai explicat că în continuare sunt folosite conturile de economii şi depozitele, dar doar pentru o lichiditate imediată. În cazul investiţiilor, pentru a putea scoate banii durează ma mult timp.

„Reglementarea din România nu ne permite să facem recomandări în momentul de faţă, însă insistăm foarte mult să fim parteneri pentru investitorul nostrum. Aici nu cred că există produse de investiţii sau soluţii de investiţii mai potrivite decât altele. Există mai degrabă soluţii de investiţii care se potrivesc individual. Întotdeauna trebue să plecăm de la obiectivele noastre, abia apoi se aleg produsele de investiţii care să răspundă obiectivelor. Principalul aspect este legat de perioadă“.

O investiţie reprezintă un proces destul de complet şi amplu, unde în primul rând trebuie să te uiţi cu mare atenţie, să faci o analiză foarte atentă a obiectivelor, fluxurilor de lichidităţi, pentru a vedea ce bani pot fi direcţionaţi către investiţie, a mai adăugat Adrian Buţă.

„În economiile dezvoltate, spre exemplu în SUA, fondurile de pensii ale contributorilor sunt invesţi direct în piaţa de capital şi banii contributorilor sunt investiţi în piaţa de capital sau într-o structură investiţională încă de la primul venit. Din păcate în Româna avem doar Pilonul II şi III, două instrumente reglementate care ne permit să facem cumva acelaşi lucru, cu menţiunea că Pilonul II şi III sunt fonduri care urmăresc păstrarea valorii nominale a banilor. Atunci structura investiţională din spatele acestor fonduri de investiţii este una diversificată pe mai multe clase de active.“

Aceste clase de active reprezintă baza pentru un investitor sau minimul de cunoştinţe pe care trebuie să îl aibă pentru a putea înţelege structurat unde merg banii, susţine reprezentantul BCR.

„Fiecare clasă de active are şi o perioadă de timp recomandată, în unele clase de active sunt instrumente cu venit fix, în altele sunt cu venit variabil. Prima clasă de active şi cea mai cunoscută este cea de active lichidităţi. Aici intră cash-ul, conturile de economii, depozitele bancare şi certificatele de trezorerie cu scadenţă sub un an. Toate aceste instrumente financiare sunt cu scadenţă până la maxim 1 an. Mergând mai departe vorbim despre investiţii. Prima clasă de active din zona investiţiilor sunt clasa de active obligaţiuni. Obligaţiunile sunt o formă de împrumut prin care emitentul se împrumută în schimbul unei garanţii şi unei dobânzi pe care o acordă investitorului. Obligaţiunile sunt instrumente cu venit fix şi funcţionează foarte bine în orice portofoliu investiţional pentru că au acel rol de buffer, adică de absorbant de volatilitate“, detaliază Adrian Buţă.

Următoarea clasă de active este cea de acţiuni, care dau calitatea investitorului de proprietar, explică Adrian Buţă. Astfel, având acţiuni, investitorul este proprietar pe o bucată dintr-o companie.

„Practic, având acţiuni eşti proprietar pe o bucată dintr-o companie. Îţi dau calitatea de proprietar, iar dacă în cazul obligaţiunilor câştigul vine din dobândă, în cazul acţiunilor câştigul vine din dividend, câştigul companiei împărţit între acţionari, şi din aprecierea activului sau a acţiunii. Dincolo de clasa de active acţiuni, avem clasa de active alternative în care intră aurul, bunurile de colecţie în special investiţiile cu o volatilitate mai ridicată. Volatilitatea creşte pe măsură ce urcăm pe această piramidă a claselor de active“, susţine Adrian Buţă.

În ceea ce priveşte Bitcoin şi monedele digitale, în momentul de faţă, este într-o clasă de active speculative, susţine expertul în inteligenţă financiară al BCR.

„Nu ştiu dacă putem să vorbim de o investiţie în acest moment. Bitcoin este în vârful acestei clase şi este cel mai riscant. Până la bitcoin trebuie să înţelgem mai bine celelalte clase de active. Cel mai bine este să avem un portofoliu foarte bine diversificat pentru că nu există o clasă de active care să garanteze un câştig al banilor. Cel mai bine este să fim bine diversificaţi pe toate clasele de active, iar portofoliul nostru investiţional e bine să aibă căte puţin din fiecare.“

 

Alte declaraţii de la Alegeri Financiare Inteligente

⇒ Obligaţiunile pot fi de mai multe feluri. În cazul obligaţiunilor de stat, împrumutul este făcut de către statul Român prin intermediul Ministerului de Finanţe, iar în cazul obligaţiunilor corporative împrumuturile sunt făcute de către corporaţii.

⇒ Obligaţiunile în momentul de faţă nu acoperă inflaţia. Inflaţia este peste 5% , iar randamentele la un an sunt undeva la 2%.

⇒ În România, reglementarea este foarte riguroasă. Nu cred că în momentul de faţă pot să mai existe situaţii la fel ca în anii trecuţI în care oamenii să îşi piardă banii. Percepţia investitorilor noştri încă există, însă e bine de ştiut că atunci când furnizorul soluţiei de investiţii este de calitate în mod clar şi investiţia va fi una de calitate.

⇒ Cu 100 lei lunar, BCR a creat un instrument prin care îţi ia sume care pleacă de la 100 lei din contul tău, şi subscrie în mod automat la o dată stabilită de tine şi merge cu recurenţă în investiţii. Să intri treptat lună de lună în investiţii eviţi vârfurile.

⇒ Perioadele de volatilitate ridicate sunt un moment potrivit. Noi recomandăm însă să facem asta într-un mod cât se poate de simplu şi recurent. Este foarte greu să faci market time. Singura soluţie care ne rămâne la îndemână este să intrăm în mod recurent în piaţa de investiţii.

⇒ Este bine să ai şi instrumente de pe piaţa locală şi instrumente de pe piaţa internaţională. Piaţa de capital din România a oferit randamente atractive, peste 15%. Aici putem să ne uităm la indicele BET, care şi după căderea Guvernului şi după creşterea dobânzii de politică monetară, se păstrează în zona verde. Trebue să ţinem cont şi de principiile diversificării.

⇒ Aurul se regăseşte în clasa de active alternative, cu un risc de volatilitate ceva mai ridicat. Aurul rămâne în continuare o soluţie de investiţii. Ce pot spune este că, spre deosebire de anii trecuţi când aurul era principalul activ de refugiu pentru perioade de criza, astăzi avem o inflaţie destul de mare, iar reacţia aurului nu a fost ca în anii trecuţi. Acest lucru este pentru că investitorii au mai multe opţiuni de a-şi conserva banii. Aurul rămâne în continuare un instrument important.

⇒ BCR este cel mai mare furnizor de aur de pe piaţa locală din România. Aici poţi să îţi cumperi aur materializat sau dematerializat. Poţi să cumperi lingouri sau monede care pleacă de la 2 grame în sus şi ai varianta să îl iei acasă sau varianta să îl laşi la bancă Doar în varianta în care îl laşi la bancă BCR ţi-l răscumpără dacă te decizi să îl transformi în lichiditate.

 

♦ Urmăriţi-ne pe site-ul Ziarului Financiar, pe canalul de YouTube al publicaţiei şi pe paginile de Facebook ale Ziarului Financiar şi Business Magazin.