Linde Gaz România: Am alocat toate resursele de producţie de oxigen către sectorul sanitar. În unele cazuri, cererea a crescut de zeci de ori de la o zi la alta, dar multe spitale nu au instalaţii adecvate

Autor: Roxana Petrescu 05.11.2021

♦ Linde Gaz România, filiala locală a grupului industrial Linde Plc., cel mai mare furnizor de gaze industriale la nivel global, spune că livrările de oxigen către spitale au crescut cu până la 170% faţă de valul 3 al pandemiei, în unele cazuri cererea fiind de zeci de ori mai mare de la o zi la alta ♦ Dincolo de presiunea pe livrări, una dintre problemele majore este chiar lipsa instalaţiilor adecvate pentru distribuţia oxigenului cu care se confruntă multe unităţi medicale locale.

„Linde Gaz România este furni­zor de oxigen lichefiat şi oxigen îmbuteliat pentru mai mult de 250 de spitale din ţară. Compania distri­bu­ie către acestea oxigen medicinal lichid, prin alimentarea rezervoarelor din curtea acestor unităţi, şi oxigen medical îmbuteliat, pen­tru transportul pacienţilor între secţii. Livrările de oxigen medicinal îmbuteliat au crescut cu 150% comparativ cu perioada similară a anului trecut (valul 3) şi cu circa 450% faţă de perioada prepandemică. Livrările de oxigen lichid s-au majorat cu 170% comparativ cu perioada similară a anu­lui trecut (valul 3) şi cu 300% faţă de pe­rioa­da prepandemică“, au precizat repre­zen­tanţii Linde Gaz România.

Potrivit acestora, creşte­rea consumului pune pre­siu­ne pe livrările către re­zer­voa­rele spitalelor sau impune suplimen­ta­rea ne­cesarului de butelii.

„Pentru spitalele care suplimentează oxi­genul din reţeaua de distribuţie de la re­zer­vor, cu ajutorul bu­te­liilor, cererea a cres­cut, în unele cazuri, chiar şi de zeci de ori de la o zi la alta.“

Compania mai spune că pentru aco­pe­ri­rea cererii actuale a alocat toate re­sur­sele privind capacităţile de producţie, cisternele de distribuţie oxigen lichefiat, bu­te­lii de oxi­gen către sectorul sanitar.

„Cererea mare de pe segmentul de oxi­gen medicinal îmbu­te­liat, venită pe fon­dul unor probleme de in­frastructură din spi­ta­le, a pus o pre­siu­ne pe capacităţile exis­ten­te de îm­buteliere. Multe uni­tăţi medicale nu au ins­talaţii adecvate pentru distri­bu­ţia oxi­ge­nu­lui din stocator. De asemenea, puţine uni­tăţi medicale au surse secundare de ali­mentare pentru acoperirea consumului în si­tuaţii de criză, potrivit nor­ma­tivelor euro­pene în domeniu. Livrările de oxigen îm­bu­teliat sunt limitate de numărul de butelii care pot fi încărcate şi de capa­cităţile de îm­buteliere din fabrici“, explică reprezentanţii Linde Gaz România.