Un furnizor de componente Samsung, Miele şi Electrolux investeşte 5 mil. euro într-o fabrică din Reşita şi promite salarii mari pentru a ţine românii acasă sau a-i convinge să revină

Autor: Cristina Roşca 05.11.2021

România va fi a treia ţară din UE unde nemţii au producţie, după Germania şi Cehia.



Compania germană Emz, care realizează componente pentru electrocasnice dar şi sisteme de închidere şi control pentru pubele inteligente, va investi 5 milioane de euro într-o unitate de producţie în România, mai exact la Reşita, „un oraş de lângă Timişoara, amplasat în Vestul ţării, cu o populaţie de 80.000 de oameni şi cu o lungă tradiţie industrială”.

Emz, cu sediul în Bavaria, are pe lista de clienţi din sectorul electrocasnicelor nume mari precum BSH, Electrolux, Liebherr, Miele, Samsung sau Whirlpool. România va fi a treia ţară din UE unde nemţii au producţie, după Germania şi Cehia.

„Mergem la Reşita cu o fabrică proprie, vedem investiţia ca una pe termen lung. Am decis să deschidem o fabrică nouă în UE pentru a face faţă dezvoltării companiei, doar în ultimul an fiscal Emz a crescut cu 30%”, spune Veit Schumcker, managerul de operaţiuni al companiei care se va ocupa şi de dezvoltarea fabricii locale.

Iniţial, aceasta va avea 50-100 de salariaţi, iar producţia va începe în toamna lui 2022. Deja nemţii şi-au înfiinţat o subsidiară locală şi acum se ocupă de planificarea noii investiţii.

„Pe parcursul mai multor vizite am avut întâlniri cu primarul, cu autorităţile din domeniul construcţiilor, cu universitatea locală şi cu alţi antreprenori”, spun reprezentanţii grupului german.

Planul pe termen lung este ca noua fabrică să ajungă la 500 de salariaţi, urmând a colabora cu Centrul Universitar UBB din Reşiţa.

„Este important ca niciun loc de muncă să nu fie pierdut în celelate fabrici ale grupului. Ba mai mult, angajăm personal în toate unităţile noastre de producţie, inclusiv în cele din Germania. Un alt motiv pentru care am optat pentru România este criza personalului calificat din Cehia, astfel că dezvoltarea pe această piaţă e limitată.”

Piaţa muncii din România, spun reprezentanţii Emz e suficient de mare ca să ofere personalul necesar chiar şi în anii următori, când numărul de salariaţi din fabrică ar urma să urce la 500.

„E o situaţie win-win pentru noi şi autorităţi pentru că astfel angajaţii români vor găsi local joburi bine plătite şi nu vor mai emigra în Occident. Ba chiar se pot întoarce acasă din alte ţări.”

Unitatea de producţie din România va măsura aproximativ 3.000 mp şi va fi amplasată în parcul industrial al oraşului. Producţia va fi destinată pieţei europene.

„Filosofia noastră este „local for local”, adică să producem pe pieţele unde se vând produsele.”

Decizia Emz de a veni în România este justificată şi de faptul că piaţa românească de electroIT se dezvoltă, mai ales în ultimii ani, atât prin jucătorii deja existenţi care deschid noi fabrici, cât şi prin alţii noi - grupul chinez Haier va inaugura curând o unitate de producţie de frigidere. Loc de creştere există încă, şi mult, dat fiind că în toată România sunt şapte mari producători de electrocasnice şi componente pentru electrocasnice. Printre aceştia se numără Arctic, De’Longhi, Electrolux, Miele (componente), Karcher şi Philips. Unii au o singură fabrica, alţii două.

Nemţii de la Emz afirmă că în alegerea României au primit consultanţă de la AHK,  reprezentanţa oficială a economiei germane şi totodată cea mai mare Cameră de comerţ bilaterală din România. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 550 de firme-membre.