Afaceri de la Zero. Andreea Budai şi Miriam Constantin au redeschis V7 Studio, un spaţiu de coworking din Bucureşti, după o investiţie de 100.000 euro. „Vrem să ajungem la statutul de Start Up Studio, să ajutăm businessurile la început de drum cu lucruri practice, în special finanţare.“

Autor: Miruna Diaconu 08.11.2021

Andreea Budai şi Miriam Constantin au redeschis spaţiul de coworking V7 Studio din Bucureşti, după o investiţie de 100.000 euro. Planurile de dezvoltare ale celor două antreprenoare vizează finanţarea şi sprijinirea businessurilor la început de drum care au nevoie de ajutor pentru a putea creşte, mai ales pe partea de finanţare. Spaţiul de coworking V7 Studio a fost deschis prima dată în 2018 de către Andrei Creţu şi Iulian Cârciumaru, însă a fost închis anul trecut. Andrei Creţu este cel care a fondat şi platforma 7card, preluată de Sodexo. Actualii proprietari au vrut însă să ducă mai daparte acest business, având în vedere că aveau şi susţinerea comunităţii formate în jurul businessului. Iniţial, spaţiul se afla pe strada George Enescu din Bucureşti, însă acum se află pe strada D.I. Mendeleev, numărul 5. 

„Când businessul s-a închis, peste 70% din rezidenţii iniţiali, inclusiv eu, ne-am reunit într-un grup de pe o reţea de socializare, am vrut să ne găsim un nou spaţiu. Am văzut entuziasmul rezidenţilor vechi, care nu voiau să renunţe la spaţiu. Am  găsit o locaţie foarte bună, am făcut o prezentare foarte bună, un business plan solid, şi am mers către investitori. Eu sunt şi avocat, iar foştii mei clienţi au devenit au devenit şi investitori aici. Am reuşit să strângem bugetul şi lucrurile s-au legat. Am avut revenue din primele zile, peste 70% din costuri erau acoperite”, spune Miriam Constantin.

Andreea Budai făcea parte înainte din echipa V7 Studio, fiind community manager, iar Miriam Constantin era chiriaşă în spaţiul respectiv. Cele două au hotărât să ducă mai departe businessul, care era susţinut de mare parte din comunitatea creată în jurul său. Spaţiul are o suprafaţă de 255 mp, unde există atât birouri private, cât şi o suprafaţă mai mare de tip open space, dar şi spaţii destinate evenimentelor corporate şi conferinţelor.  Businessul început de cele două antreprenoare a fost deschis în luna august a acestui an, iar în prezent au ajuns la 30 de clienţi, dintre care 70% reprezintă de fapt companii, cu echipe mici, iar restul de 30% sunt freelanceri. 

„Avem mai multe tipuri de abonamente, nelimitat sau zece zile, însă avem cerere şi din partea oamenilor care nu vor să îşi facă un abonament, avem un serviciu care le oferă oamenilor posibilitatea să lucreze fie câteva ore de la noi, fie o zi întreagă. În general, turiştii aleg acest tip de serviciu. Pentru jumătate de zi costul este de 15 euro, pentru o zi 20 euro, pentru zece zile 150 euro, iar

220 euro pentru abonamentul nelimitat. Noi avem deschis 24/7”, explică Andreea Budai.  Antreprenoarele nu au în plan să mai deschidă o nouă locaţie în perioada următoare, însă vizează ca V7 Studio să ajungă la statutul de Start-Up Studio în 2022. „Acceleratoarele şi incubatoarele sunt mai mult axate pe ideea de învăţare cand eşti la început, Start-Up Studio este un concept care pune în lumină partea practică.“

„El presupune că ajuţi un start-up atunci când are nevoie de chestiuni absolut practice, precum finanţare. Acolo putem să oferim finanţare start-up-urilor, putem să îi ajutăm cu clienţi şi alte lucruri extrem de practice. Vrem ca planul de dezvoltare să fie legat de dezvoltarea conceptului de Start-Up Studio, să putem să asociem un fond de investiţii şi efectiv să dăm valoare practică start-up-urilor”, spune Miriam Constantin. Andreea Budai este de părere că în această perioadă oamenii au nevoie de mai multa flexibilitate la locul de muncă, iar un astfel de spaţiu le poate oferi acest lucru. Până la finalul anului 2022, cele două antreprenoare estimează venituri de circa 200.000 euro.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.