Business Magazin. Cine a fost Adriaan Van Well, olandezul care a creat reţeaua de magazine Spar care a ajuns să aibă afaceri de peste 37 de miliarde de euro cu 13.000 de unităţi: Din păcate în România celebrul lanţ a eşuat intrând în 2013 în insolvenţă

Autor: Business Magazin 07.11.2021

Cu o viziune clară, Adriaan van Well a pus, chiar în timpul marii crize economice, bazele unei afaceri care a devenit, în mai puţin de un secol, unul dintre cei mai mari retaileri europeni. Astăzi, compania olandeză Spar a ajuns, de la un magazin deschis în 1932, la aproape 13.000 de unităţi răspândite în întreaga lume.

Adriaan van Well s-a născut pe 24 decembrie 1898 în Haga, Olanda. Înainte de naşterea sa, bunicul lui, Antonius, deschisese un magazin în Zegwaart, în care comercializa băuturi alcoolice şi alimente, business moştenit de tatăl antreprenorului.

În 1930, Adriaan van Well a preluat conducerea afacerii familiei, în plină criză economică, lumea traversând la acea vreme perioada cunoscută sub numele de Marea Depresie (1929-1933). Urmând exemplul companiilor din Statele Unite, el a lansat un program prin care proprietarii de magazine să poată colabora nu doar pentru achiziţia mărfii, dar şi pe zona de publicitate şi vânzări, cu scopul de a diminua costurile necesare în acest sens.

Tehnica respectivă era slab conturată în Europa, iar antreprenorul găsise inspiraţia pentru a o aborda într-un articol publicat de economistul Johan Frederik ten Doesschate într-un ziar destinat angrosiştilor. În vara anului 1932, un număr de 16 comercianţi au fost de acord să se înscrie în planul său, luând astfel naştere, în oraşul Zegwaart, retailerul olandez DESPAR (un acronim al sloganului Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig, traducerea aproximativă fiind că totul funcţionează mai bine când se lucrează împreună). În anii următori, businessul avea să îşi schimbe numele în cel actual, Spar. Începând cu 1947, compania a lansat filiale şi în Belgia, Germania şi alte ţări europene.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro