Covid: Olanda, mii de oameni demonstrează împotriva măsurilor guvernamentale

Autor: Andreea Tobias 07.11.2021

Mii de oameni, purtând bannere de protest, s-au adunat duminică la Haga, Olanda, pentru a protesta faţă de restricţiile pentru combaterea pandemiei.

Agenţia olandeză de ştiri ANP semnalează prezenţa a numeroşi poliţişti în zona protestului, dar atmosfera nu este tensionată.

Demonstraţia a fost organizată de Samen voor Nederland (Împreună pentru Olanda).

Site-ul olandez Dutchnews aminteşte că noile reguli au intrat în vigoare de sâmbătă: măştile vor fi obligatorii în supermarketuri şi magazine, biblioteci, clădiri guvernamentale şi birouri municipale, dar şi în aeroporturi şi gări, colegii şi universităţi.

Persoanele care lucrează în „profesii de contact”, cum ar fi coafezele, trebuie să poarte din nou măşti, dar nu şi prostituatele.

Măştile vor fi în continuare obligatorii în taxiuri şi în mijloacele de transport în comun.

Certificatele verzi vor fi necesare pentru cafenele şi restaurante, inclusiv pentru terase în aer liber, cazinouri, muzee, parcuri de distracţii şi alte locuri în care oamenii „sunt în mişcare” şi nu au locuri pe scaune, şcoli sportive, piscine şi cluburi de fitness, inclusiv cantine.

În teatre, săli de concerte şi cinematografe exista deja obligativitatea măştilor.

Testarea rămâne gratuită.

Guvernul a recomandat cu insistenţă ca oamenii să lucreze cel puţin jumătate din săptămână acasă, mai degrabă decât la birou. Oamenii sunt, de asemenea, încurajaţi să călătorească şi să circule în afara orelor de vârf.

Recomandarea este ca oamenii să păstreze o distanţă de 1,5 metri între ei, să evite să dea mâna cu alţii sau să se îmbrăţişeze şi să evite locurile aglomerate.