Operatorul de terenuri agricole Holde Agri Invest intră în acţionariatul companiei de tehnologie în agricultură Enten Systems, după o investiţie de 370.000 lei

Autor: Cristina Bellu 08.11.2021

Holde Agri Invest (simbol bursier HAI), companie românească care operează terenuri agricole, anunţă achiziţionarea unei participaţii în Enten Systems, companie de tehnologie în agricultură.

Valoarea tranzacţiei se ridică la 370.000 de lei, din care aproximativ 247.000 de lei a fost utilizată pentru achiziţionarea unei participaţii minoritare, iar 123.000 de lei reprezintă o finanţare convertibilă în acţiuni.

„Tranzacţia anunţată astăzi face parte din strategia Holde de a investi în startup-uri agritech, deoarece acestea reprezintă nu numai căi de optimizare a activităţii operaţionale a fermelor noastre prin integrarea tehnologiei, dar şi oportunităţi de creare de valoare adăugată suplimentară pentru acţionari prin monetizarea ulterioară a creşterii în următorii cinci ani a evaluării acestor companii în care investim,” spune Iulian Cîrciumaru, Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Holde Agri Invest.

Din perspectiva acestuia, agricultura şi tehnologia sunt două lucruri care în ziua de azi trebuie să funcţioneze în tandem.

„Domeniul agriculturii a evoluat extrem de rapid în ultimii zece ani datorită implementării tehnologiei atât la nivelul utilajelor folosite în câmp, cât şi în ceea ce priveşte utilizarea acesteia în digitalizarea anumitor procese. În cadrul fermelor Holde avem implementate astfel de soluţii de la bun-început şi avem în vedere în mod constant să identificăm noi soluţii tehnologice ce pot îmbunătăţi semnificativ activitatea fermelor”, adaugă Iulian Cîrciumaru.

Enten Systems SRL este o companie specializată în furnizarea de tehnologii integrate, bazate pe agricultura de precizie. Soluţiile şi sistemele furnizate de companie au ca obiectiv obţinerea de date cât mai exacte referitoare la producţia agricolă, astfel încât fermierii să îşi poată eficientiza investiţiile. Acest lucru este realizat prin instalarea unor echipamente care monitorizează permanent microclimatul şi furnizează fermierilor date esenţiale despre starea culturilor şi riscurile potenţiale la care sunt expuse acestea. Astfel, fermierii ştiu în timp real ce acţiuni trebuie să întreprindă şi condiţiile optime de intervenţie, pentru a avea parte de o cultură cât mai sănătoasă.

Potrivit reprezentanţilor Holde, compania şi-a bugetat investiţii de până la 1 mil. lei  pentru preluarea, până la sfârşitul anului, de participaţii minoritare în două start-up-uri axate pe dezvoltarea de tehnologii pentru agricultură. Investiţia în Enten Systems este prima dintre cele două tranzacţii. Holde se află în prezent în negocieri avansate pentru finalizarea celei de-a doua.

Holde Agri Invest deţine şi o participaţie de 12% în start-up-ul românesc, AgroCity. În 2021, compania a acordat AgroCity o finanţare suplimentară de aproximativ 200.000 de lei, capital care este convertibil în acţiuni.