Avastar devine producător de energie din surse regenerabile, după ce Restart Energy va instala 1.140 de panouri fotovoltaice pe acoperişul abatorului deţinut de producătorul de carne în localitatea Liteni din Suceava

Autor: Cristina Bellu 08.11.2021

Restart Energy, unul dintre cei mai mari furnizori independenţi de energie electrică şi gaze naturale de pe piaţa locală, anunţă semnarea unui contract de 360.000 de euro cu Avastar, companie din Paşcani (jud. Iaşi) ce livrează carne proaspătă în magazine, fabrici de preparate din carne, dar şi către carmangerii, pentru instalarea unui fotogenerator voltaic cu o putere de 570 kWp.

Proiectul presupune instalarea a 1.140 de panouri foltaice, pe o suprafaţă de 3.400 metri pătraţi, pe acoperişul abatorului Avastar din Liteni, judeţul Suceava, şi urmează să acopere 22% din necesarul de energie al companiei.

În plus, presupune o reducere a amprentei emisiilor de carbon cu 13.350 tone, în următorii 25 de ani.

„Implementarea generatorului fotovoltaic ne ajută să eficientizăm costurile de producţie şi să acţionăm sustenabil, în acord cu viziunea de dezvoltare a companiei pe termen lung”, spune Vasile Pleşca, proprietar şi administrator Avastar.

Potrivit lui Armand Domuta, general manager Restart Energy, producţia de energie electrică solară oferă independenţă, flexibilitate, reducerea semnificativă a costurilor operaţionale, şi diminuarea impactului negativ asupra mediului prin scăderea amprentei de carbon.

„Luând în considerare un cost mediu de producţie a energiei electrice de 25 EuroMWh pe o perioadă de 30 de ani, durata de viaţă garantată a unui sistem fotovoltaic, rezultă o economie de peste 75%”, spune Armand Domuta.

Înfiinţată în 1994, în Liteni, judeţul Suceava, Avastar este una dintre principalele companii producătoare de carne din România. Societatea are în prezent 240 de angajaţi, produsele sale fiind comercializate la nivel naţional, dar şi în ţări precum Ungaria, Serbia, Polonia, Grecia, Olanda, Germania, Spania, Hong Kong.

Restart Energy este un furnizor independent de energie electrică şi gaze naturale, cu capital 100% românesc, înfiinţat în 2015 la Timişoara. Restart Energy are peste 40.000 de clienţi persoane fizice  şi aproximativ 5.000 de clienţi corporate. Compania are operaţiuni în România şi Serbia şi, începând cu 2021, intenţionează să se dezvolte pe mai multe pieţe europene, incluzând Germania şi Spania.

În ianuarie 2021, Restart Energy a semnat un parteneriat cu fondul american Interlink Capital Strategies din pentru finanţarea dezvoltării a 500 MW de proiecte regenerabile în România până în 2025, în vederea furnizării de energie 100% verde produsă local către toţi clienţii finali.

În februarie 2021, compania a lansat prima emisiune de obligaţiuni verzi convertibile din România care a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul REO26.