Bursa de la Varşovia n-a simţit ororile pandemiei şi vrea să bată noi recorduri: „În 2021, până acum, s-au listat 11 companii şi vrem să ajungem la 20. Mai avem două luni“

Autor: Alexandra Cepăreanu 11.11.2021

Pandemia şi accelerarea inflaţiei au dus şi la creşterea numărului de cetăţeni care au început să tranzacţioneze şi să investească în diverse acţiuni pe Bursa de la Varşovia, care a ajuns la circa 1,3 milioane de conturi active, din care 85.000 au fost deschise în 2020.

Contextul pandemic şi criza sanitară au avut atât efecte negative pentru unele industrii şi domenii de activitate, dar au adus şi creşteri în alte sectoare, precum comerţul electronic sau industria de IT. Aceasta deoarece digitalizarea s-a accelerat, iar mediul online şi companiile de profil a trebuit să găzduiască peste noapte o mare parte din populaţia care încerca să menţină interacţiunea cu angajatorii sau angajaţii, colegii de muncă, de clasă sau prietenii. Iar oamenii plictisiţi în case au căutat distracţia şi aventura în mediul virtual. Astfel, producătorii de jocuri video au ajuns să se numere printre câştigătorii pandemiei. Aceste lucruri s-au văzut pe bursă.

Bursa de la Varşovia a continuat să atragă noi companii, dar şi noi investitori pe parcursul anilor 2020 şi 2021, în ciuda pandemiei, fiind astfel una dintre instituţiile care au văzut „partea plină a paharului“ şi pentru care criza a adus oportunităţi.

„În ciuda incertitudinilor economice, piaţa atinge noi recorduri, iar anul acesta am avut 11 companii noi listate pe piaţa principală, în creştere faţă de anul 2020, când am avut 7 listări, iar pe piaţa secundară NewConnect s-au listat 23 de companii anul acesta şi 14 în 2020. Ne aşteptăm să ajungem la 20 de listări pe piaţa principală în 2021 şi mai avem două luni pentru a atinge acest obiectiv şi a atrage mai multe companii.

Consider că alegerea WSE (Warsa Stock Exchange „ Bursa de Valori de la Varşovia - GPW) este o decizie bună deoarece companiile care se listează au acces la investitori străini, iar costurile de IPO sunt mult mai mici comparativ cu Bursa de la New York sau de la Londra“, a spus Nina Vincenz-Krajewska, purtător de cuvânt la WSE, în cadrul unei deplasări de presă în Polonia, organizată de Ambasada Republicii Polone de la Bucureşti.

Una dintre industriile care a înregistrat o creştere exponenţială pe Bursa de la Varşovia, pe parcursul acestor aproape doi ani de pandemie, a fost cea de IT. Astfel că 53 de companii listate la WSE active în diverse sectoare de profil precum dezvoltatori de jocuri video, soluţii IoT, telecomunicaţii sau noi tehnologii, au înregistrat o creştere de 82%, în perioada martie 2019 „ octombrie 2021, a adăugat Nina Vincenz-Krajewska.

„Acestea au crescut cu 19% de la începutul anului 2021 şi până în octombrie 2021, iar primii cinci jucători, care sunt dezvoltatori de jocuri video, respectiv CD Project, Ten Square Games, 11-bit studios, PlayWay şi CI Games, au o pondere de peste 10%. Dar interesant este că numărul total de companii implicate în dezvoltarea de jocuri video pe computer din Polonia este de aproximativ 450. Deci avem potenţial de a atrage din ce în ce mai multe companii din acest sector pe Bursă şi de a avea o mulţime de IPO-uri în viitor. Iar expansiunea acestei industrii este favorizată de un număr relativ mare de talente în industria IT din Polonia, dar şi din regiune.“

Pandemia a avut efecte pozitive şi în ceea ce priveşte creşterea numărului de cetăţeni polonezi care au început să tranzacţioneze şi să investească în diverse acţiuni pe WSE, care a ajuns la circa 1,3 milioane de conturi active, din care 85.000 au fost dechise în 2020.

„Tot mai mulţi oameni sunt interesaţi să investească la Bursă. Iar aceşti oameni sunt bine educaţi, astfel că peste 50% dintre persoanele care tranzacţionează la WSE au studii superioare şi peste 24% au un master în economie. Deci asta înseamnă că ei deţin informaţii în domeniul economic. De asemenea, peste 50% au vârste între 20 şi 35 de ani, ceea ce reprezintă un avantaj pentru noi, că vor rămâne cu noi pentru perioade mai lungi. Am observat că este o tendinţă populară în acest moment de a muta banii dintr-un cont bancar în zona de investiţii la Bursă, deoarece inflaţia îi va mânca dacă rămân într-un cont“, a mai spus Nina Vincenz-Krajewska.

De asemenea, WSE demarează diverse programe şi evenimente prin care încearcă să atragă şi să educe companii de mărime mică, medie sau mare cu privire la listarea pe Bursă.

„Avem programe dedicate companiilor care vor să se listeze pe Bursa de la Varşovia, de exemplu, avem Săptămâna Inovării şi Ziua Inovării. Startup-urile pot să obţină informaţii - de ce este important să ne listăm, cum te dezvolţi pe bursă, care sunt profiturile pe Bursa de Valori din Varşovia - de la companiile deja listate. Avem, de asemenea, un program de creştere a încrederii, dedicat liderilor, directorilor executivi, managerilor care se gândesc să se mute pe WSE.“