ZF Deschiderea de astăzi. Cum ar putea Romgaz să finanţeze cea mai mare achiziţie din energia românească a ultimilor ani prin intermediul BVB. Lucian Isac, Estinvest: O majorare de capital social doar cu 15%

Autor: Tibi Oprea 11.11.2021

Romgaz trebuie să plătească 1,06 mld. dolari pentru achiziţia a 50% din perimetrul Neptun Deep de la Exxon Mobil.

Lucian Isac, director general al societăţii de intermediere Estinvest, spune că o parte din finanţarea pentru achiziţia a 50% din perimetrul Neptun Deep de la ExxonMobil de către producătorul şi furnizorul de gaze naturale Romgaz ar putea fi acoperită printr-o operaţiune de majorare de capital cu aport în numerar de la acţionari, procedeu neutilizat de companiile la care statul este acţionar majo­ritar.

„În toată presa se vorbeşte despre cam cât ar trebui să se împrumute Romgaz pentru achiziţia participaţiei din Marea Neagră de la Exxon. Cifra vehiculată ar fi de 325 mil. euro pentru a putea completa suma. Făceam un mic calcul. Ar fi aşa de simplu dacă ar majora capitalul social doar cu 15%. O majorare cu 15% a numărului de acţiuni ar însemna undeva la aproxi­mativ 60 de milioane de acţiuni“, a spus Lucian Isac în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de astăzi din 10 no­iembrie.