Anda Rojanschi, D&B David şi Baias: În domeniul tehnologiei, dar şi în alte industrii, vedem mai multe afaceri româneşti care încep să se extindă în afara graniţelor

Autor: Cristina Roşca 11.11.2021

Companiile care investesc în inovaţie şi tehnologie în perioadele de criză pot ieşi mai puternice, având o eficienţă sporită sau lansând produse şi servicii noi care perturbă piaţa. Şi vedem că tehnologia este aria care s-a evidenţiat cel mai mult în ultimii doi ani, deoarece pandemia nu numai că a accelerat economia digitală, dar a provocat şi companiile din diverse industrii să fie inovatoare şi să folosească noi tehnologii pentru livrarea de produse şi servicii.

Atât în domeniul tehnologiei, dar şi în alte industrii, vedem mai multe afaceri româneşti care încep să se extindă în afara graniţelor.

Sectoarele care au generat cele mai multe tranzacţii în ultimii doi ani în România sunt şi cele care au avut de câştigat de pe urma pandemiei şi aici ne referim la tehnologie, servicii medicale, energie şi logistică. Start-up-urile din tehnologie au atras finanţări semnificative în această perioadă.

Un alt element care poate genera schimbări de paradigmă este noua guvernanţă corporativă ESG. Sunt din ce în ce mai mulţi investitori care analizează aspectele parte din ESG atunci când iau o decizie de investiţie, după cum şi finanţatorii impun astfel de cerinţe. Este o tendinţă care poate în România este încă la început, dar care ne aşteptăm să aibă influenţă asupra pieţei tranzacţiilor în anii următori.

Prima jumătate a anului 2020 a fost sub impactul şocului determinat de pandemie, restricţii,  lockdown şi incertitudine economică. Multe tranzacţii au fost amânate sau suspendate, dar ulterior, din a doua jumătate a anului 2020, am văzut o revenire puternică care a recuperat din decalaj. Anul acesta a început sub semnul prudenţei, dar investitorii au rămas atenţi la oportunităţile din piaţă şi nu au ezitat să investească. Finalul anului 2021 se încadrează în normal din perspectiva M&A, în sensul accelerării tranzacţiilor în curs pentru a fi finalizate până în decembrie.